Journalistieke en literaire impressies van binnen- en buitenlandse auteurs over Frankrijk.
Titel
Frankrijk / Jelle Noorman, Luc Devoldere, Egon Erwin Kisch ... [et al.]
Auteur
Jelle Noorman Luc Devoldere 1956- Egon Erwin Kisch 1885-1948
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
173 p.
ISBN
90-450-0605-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitgeverij Atlas vierde in 2001 haar 10e verjaardag en bouwde een gerespecteerde status op in het genre van de reisliteratuur. Niet alleen die uit verre, exotische culturen, maar ook verhalen uit een vaak andere wereld dichter bij huis. Zes van de negen in dit boek opgenomen fragmenten werden 'geplukt' uit door Atlas gepubliceerde werken.

Jelle Noorman als eerste met een stukje uit zijn persoonlijke benadering van de Franse cultuurgeschiedenis, De haan op de mesthoop. De Duits-Tsjechische Egon Erwin Kisch, met zijn reportages een voorloper van het moderne reisverhaal, beschrijft de bezigheden van de demi- en beau-monde in de badplaats Trouville in het begin van de 20e eeuw. In die periode schreef George Orwell zijn eerste boek, Aan de grond in Londen en Parijs. Het uittreksel in de bundel geeft je een idee van de armoede en uitzichtloosheid in de lichtstad van toen. Ook John Glassco heeft het over de Franse hoofdstad in zijn Herinneringen aan Montparnasse, …Lees verder
In deze bloemlezing treft men negen reisverhalen aan die allemaal over Frankrijk gaan, maar verder qua omvang en kwaliteit ver uit elkaar lopen. De bundel lijkt nog het meest op een dikke brochure van een uitgever die zijn fonds heeft uitgekamd op alles wat hij aan Frans in huis heeft en daarvoor wat aandacht wil vragen. Dat dit overigens een goede zaak kan zijn bewijzen vooral de impressies van Gustave Flaubert, John Glasco, George Orwell en Paul Theroux: stilistisch superieure literatuur over de Loire, Parijs en Corsica, fragmentarisch bijeengeraapt uit recente en nieuwsgierig makende vertalingen. De andere journalistieke en literaire impressies over Frankrijk zijn van Jelle Noorman, Luc Devoldere, Egon Erwin Kisch, Piet Piryns en Cyriel Buysse. Normale druk.

Suggesties