Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Flo’s kleine zusje Sam besluit op een dag dat ze Iggy genoemd wil worden. Aanvankelijk speelt iedereen het spelletje mee, maar dan blijkt Iggy zeer volhardend in haar fantasie…
Onderwerp
Broers en zussen
Titel
Iggy & ik
Auteur
Jenny Valentine
Illustrator
Sandra Klaassen
Vertaler
Aimée Warmerdam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Iggy & me
Parallelle titel
Iggy en ik
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2011
112 p. : ill.
ISBN
9789048810161 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Britse jeugdauteur Jenny Valentine lijkt wel een gouden pen te hebben. In amper vier jaar tijd schreef ze evenveel succesromans voor jongeren. Haar debuut, Op zoek naar Violet Park (2008), was meteen goed voor de Guardian Children’s Fiction Prize. Ook haar andere jeugdromans, zoals Gebroken soep (2009), Mierenkolonie (2010) en Het dubbelleven van Cassiel Roadnight (2011), werden stuk voor stuk lovend onthaald. Over haar opmerkelijke intrede in de adolescentenliteratuur zegt de nuchtere Valentine in verschillende interviews dat vijftien nu eenmaal de leeftijd is waarvan ze zich het meest herinnert en dat het haar ‘kennelijk’ weinig moeite kost vanuit dit perspectief te schrijven. Met Iggy and me, haar eerste verhaal voor jongere lezers, waagde de alom bejubelde auteur dus een sprong in het diepe.
Het verhaal gaat over de zusjes Flo en Iggy. De twee verschillen als dag en nacht. Flo is rustig, verantwoordelijk en gehoorzaam. Haar jongere zus is…Lees verder
Sam is het zusje van Flo (ik-figuur). Op een dag besluit ze dat ze voortaan Iggy heet. Flo en Iggy zijn dikke vrienden, maar maken ook ruzie en beleven samen kleine avonturen. Zo gaan ze schatzoeken in huis, spelen ze spelletjes in de auto, kijken ze een griezelfilm en horen ze dat ze gaan verhuizen. Flo krijgt de grootste kamer. ' 'Huh?' zei Iggy, wat een snelle manier was om in één keer 'Hoe kan dat?' en 'Dat is niet eerlijk!' te zeggen.' Eerste boek voor jongere kinderen van deze auteur die veel prijzen heeft ontvangen voor haar boeken voor jongeren, zoals 'Op zoek naar Violet Park' en 'Het dubbelleven van Cassiel Roadnight'. Het is een origineel verhaal vol humor en fantasie. De relatie tussen de twee zussen is levensecht en met gevoel voor humor getypeerd. De ouders zijn begripvol en vindingrijk in het vermijden van conflicten. De zwart-wittekeningen sluiten goed aan bij de sfeer en de gebeurtenissen. De acht verhalen zijn levendig, met veel herkenningsmomenten. Voor kinderen die…Lees verder

Iggy & ik

Jenny Valentine wist al enkele pareltjes toe te voegen aan de jeugdboekenschat. Denken we maar aan 'Mierenkolonie', 'Gebroken soep' of 'Op zoek naar Violet Park'. Boeken die zich kenmerken door originaliteit qua onderwerp, de boeiende personages en het subtiele, edoch sprankelende taalgebruik.
Benieuwd waren we dus zeker toen we 'Iggy & ik' voorgeschoteld kregen, Valentines eerste boek voor jongere kinderen. Gemikt wordt op de oudste kleuters, om het verhaal aan voor te lezen, of de eerste lezertjes die al wat leesonderwijs achter de kiezen hebben.
Eigenlijk bestaat dit boek uit korte verhaaltjes over grote zus Flo en kleine zus Sam, die op een mooie dag besluit dat ze voortaan Iggy genoemd wil worden. Flo en haar ouders denken dat de bui wel zal overwaaien, maar dat is buiten Sam …, euh sorry, Iggy, gerekend.
Verder bedenkt Iggy ook dat ze knuffelbeestendokter is, dat ze babysitters met paars haar maar raar vindt en dat haar eigen lange lokken er ook aan moeten gelo…Lees verder

Over Jenny Valentine

Jenny Valentine (Cambridge, 1970) is een Britse schrijfster.

In 2007 publiceerde Valentine haar eerste en bekendste roman, Finding Violet Park. Zij won daarmee in 2007 de jaarlijkse Guardian Children's Fiction Prize, een bekende Britse eenmalige prijs die beoordeeld wordt door een jury van kinderschrijvers. Daarna heeft ze nog andere boeken geschreven voor jongvolwassenen zoals Gebroken Soep (Broken Soup) en Door het vuur (Fire Colour One).

Jenny woont al sinds 2008 in Glasbury met haar echtgenoot en hun twee kinderen. Samen hebben ze een natuurvoedingswinkel in het nabijgelegen Hay-on-Wye, in het oosten van Wales.

Suggesties