Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Het leven van een schrijver is plots net zo heftig als de storm die over Denemarken raast.
Onderwerp
Relaties, Familie
Titel
De storm : roman
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Inde fra stormen
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2019 | Andere uitgaves
236 p.
ISBN
9789029093484 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Conservatieve sul ploetert voort

De Deense bestsellerauteur Jens Christian Grøndahl laat een oude intellectueel zijn leven overpeinzen, en dat valt niet mee. Zijn gestuntel en hooghartigheid zijn vooral lachwekkend.

In de nieuwe roman De storm van de Deense bestsellerauteur Jens Christian Grøndahl overpeinst een gelauwerd schrijver zijn levenswandel. Adam Huus is een man die veel dagdroomt. Nu zijn kinderen volwassen zijn, beseft hij dat hij er te weinig voor hen is geweest. Hij was veel thuis, maar hij was er niet met zijn aandacht bij. Hij vervalt te vaak in 'niet aanwezig zijn', schrijft Grøndahl, alsof zijn hand niet in staat is 'om het hier-en-nu-handvat vast te houden'. Kortom, een behoorlijk clichématig beeld van een mannelijke schrijver die meer om de geesteswereld geeft dan om het rommelige echte leven.

Het schrijverschap van Adam Huus is de laatste tijd in de luwte beland, terwijl zijn leven juist in een stroomversnelling raakt. De titel De storm refereert behalve aan de gure weersomstandigheden dan ook aan de dramatische gebeurtenissen die Huus met grote windsnelheid tegemoetrazen. Zijn dochter uit een eerder huwelijk blijkt verslaafd aan cocaïne, zi…Lees verder

Het leven van Adam (62) en Harriët (55) neemt een stormachtige wending. Adam lijdt geruime tijd aan een schrijversblok en Harriët zegt plotseling haar baan bij het ministerie op om in Jutland voor haar demente vader te zorgen. Ze zetten hun rijtjeshuis in Kopenhagen te koop. Dochter Rebecca, uit Adams eerste huwelijk met Ruth, is cocaïneverslaafd en lijdt aan een psychose. Ze woont in Tel Aviv. Peter, zoon van Adam en Harriët, en zijn vrouw Clare willen een kind, maar zwangerschap blijft uit. Onverwacht en chaotisch meldt Rebecca haar komst naar Denemarken. In vliegende vaart rijdt Adam door zeer ruig weer naar Kopenhagen om op tijd op het vliegveld te kunnen zijn. Ten slotte raakt hij ook nog betrokken bij een MeToo-incident. Hoewel de roman geen autobiografie is, zijn aspecten uit Grøndals schrijverscarrière herkenbaar. Van Grøndahl zijn ruim vijftien romans verschenen in Nederland. Geniale Grøndahl-zinnen, ontsproten aan inzichten, ontbreken niet. Maar dat de storm die buiten raast…Lees verder

De tijd, de sleur en #MeToo

Jens Christian Grøndahl vergaloppeert zich aan seksaffaire.

Alle romans van de Deen Jens Christian Grøndahl (1959) draaien rond relaties tussen mensen die om allerlei redenen verbleken: de tijd, de sleur, het leven zelf. Dat was al zo in 'Veranderend licht' en 'Stilte in oktober', en dat was niet anders in recentere werken als 'Portret van een man' (2015) of 'Vaak ben ik gelukkig' (2017). Daarmee heeft de schrijver zich gaandeweg ontpopt tot de relatie-analist par excellence. In zijn jongste, 'De storm', exploreert hij andermaal het genre. Met wisselend succes.

De roman begint met een reis door Jutland die Harriët en Adam samen maken te midden van een storm. De twee zijn al achtentwintig jaar samen, maar hun relatie is nog steeds springlevend: "Voor alles was het gesprek tussen ons hetzelfde", noteert de schrijver nogal gewichtig. "Dat was gewoon doorgegaan, nooit opgehouden open te staan voor wat ons ook maar inviel, langskwam of onze aandacht trok." Reden voor de reis is dat Harriët heeft besloten voor haar demente…Lees verder

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver.

Loopbaan

Grøndahl studeerde van 1977 tot 1979 filosofie aan de Universiteit van Kopenhagen en werd daarna aan Den Danske Filmskole opgeleid tot filmregisseur als studiegenoot van Lars von Trier. Na zijn afstuderen in 1983 gaf hij de voorkeur aan een schrijverscarrière. Van 1997 tot 1999 was hij dramaturg bij het Aarhus Teater.

Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen na een verblijf in Noord-Italië in 1985. Daarna volgde met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast twee toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde en in de loop van de tijd verblekende menselijke relaties vormen in zijn werk een leidend thema. In zijn essaybundels reflecteeert hij niet alleen op zijn schrijverschap, maar ook op vraagstukken van politiek en cultuur.

In 1990-1991 was hij vicepresident …Lees verder op Wikipedia

Suggesties