Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vaak ben ik gelukkig

Jens Christian Grøndahl (auteur), Femke Muller (vertaler)
Een vrouw van 70 schrijft een brief aan een vrouw die jaren geleden een verhouding met haar man had en toen samen met hem is verongelukt.
Titel
Vaak ben ik gelukkig
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Tit er jeg glad
Uitgever
AMSTERDAM: J.M. Meulenhoff, 2018 | Andere uitgaves
152 p.
ISBN
9789029092449 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een geest van rebellie

Roman. Vier levens raken door overspel en een dramatisch ongeval voorgoed met elkaar verknoopt. Een kolfje naar de hand van de Deen Jens Christian Grøndahl in Vaak ben ik gelukkig.

Uitgekiende, elegante romans over het labyrint van het moderne gevoelsleven. Sinds Stilte in oktober (1998) heeft Jens Christian Grøndahl (°1959) er langzaam een mondiaal lezerspubliek mee opgebouwd. Altijd weer vindt hij een nieuwe invalshoek om de modulaties van de liefde te vatten. Behoedzaam spit hij in levens waarin overspel, eenzaamheid, jaloezie en begeerte elkaar kruisen. Haarfijne autopsieën zijn het van vooral begoede middenklassers, die qua materieel comfort niets ontberen, maar bij wie het geluk slechts een vliesdun laagje vernis is.

Grøndahl telt grote fans onder collega-schrijvers. Een ervan is Arnon Grunberg, al lijken hun universa mijlenver uit elkaar te liggen. 'De personages van Grøndahl zoeken het drama, soms zelfs de dood, zonder zich daarmee van het leven af te wenden. Wat zij in de dood zoeken is het leven, al is het maar voor één seconde', schreef hij ooit.

Maar er is ook gemor. Sommigen beweren dat …Lees verder

De stilte na de sneeuw

Roman. Alle mannen verdwijnen uit het leven van Ellinor. Jens Christian Grøndahl schreef nog maar eens een boek van perfecte snit.

Ellinor is zeventig wanneer haar man Georg sterft. In elkaar gezakt in de douche. Ze verlaat het huis waar ze met zíjn zonen, haar stiefzonen, bijna een volledig leven heeft geleid. Ze keert terug naar een armoedige Kopenhaagse buurt aan de Amerikavej. De muren van het appartementje waar ze intrekt moeten worden gewit. Ze gaat met de fiets naar de doe-het-zelfzaak om verf te kopen. Een vrouw van zeventig met grote potten witte verf op haar fiets, in een van de kleurrijkste grootstadsbuurten. Het is een indringend beeld van misplaatstheid, eenzaamheid.

Het wit van de verf is een echo van de lawine in de Dolomieten waarin haar man Henning en haar beste vriendin Anna samen om het leven zijn gekomen, veertig jaar voordien. De skireis met hun vieren begon als een feest. Twee bevriende koppels, nog niet verpletterd door het gewicht van het leven, nog onbewust van het gewicht van het nieuwe leven dat ze op de wereld zullen zetten, of n…Lees verder

De Deense auteur Jens Christian Grøndahl (1959) is populair in Nederland. In deze roman laat hij de zeventigjarige Ellinor zich in briefvorm tot haar vriendin Anna richten. Bijna vijftig jaar geleden waren Anna en haar man Georg met Ellinor en Henning op skivakantie. Twee stelletjes. Anna en Henning verongelukten op de skipiste. Achteraf bleek dat ze een verhouding hadden. Ellinor ontfermde zich over de moederloze tweeling. Later trouwde ze met Georg, waardoor ze officieel de stiefmoeder van de jongetjes werd. De aanleiding van de brief aan Anna is de recente dood van Georg. Voor het eerst vindt Ellinor woorden voor de pijn van het verraad. Een bevrijding. Deze roman toont, soms ironisch, scherpe tijdsbeelden over verhoudingen, sociale omgevingen en na-oorlogsleed. Een indrukwekkend relaas over rouw, leven en liefde. De titel van het boek is een citaat uit het Deense lied: 'Tit er jeg glad' van de Deense dichter Bernhard Severin Ingemann (1789-1862). Het werk van Grøndahl is in veel t…Lees verder

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver.

Loopbaan

Grøndahl studeerde van 1977 tot 1979 filosofie aan de Universiteit van Kopenhagen en werd daarna aan Den Danske Filmskole opgeleid tot filmregisseur als studiegenoot van Lars von Trier. Na zijn afstuderen in 1983 gaf hij de voorkeur aan een schrijverscarrière. Van 1997 tot 1999 was hij dramaturg bij het Aarhus Teater.

Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen na een verblijf in Noord-Italië in 1985. Daarna volgde met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast twee toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde en in de loop van de tijd verblekende menselijke relaties vormen in zijn werk een leidend thema. In zijn essaybundels reflecteert hij niet alleen op zijn schrijverschap, maar ook op vraagstukken van politiek en cultuur.

In 1990-1991 was hij vicepresident v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties