De laatste deur

Jeroen Brouwers (auteur)
De schrijver Jeroen Brouwers onderzoekt het raadsel waarom mensen (specifiek schrijvers) zelfmoord plegen, hoe ze ertoe komen en wat ze in hun werk daarover hebben geschreven; met in een supplement twee andere werken over deze problematiek.
Titel
De laatste deur
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Editie
Zevende druk, opnieuw herzien
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022 | Andere uitgaves
756 p.
ISBN
9789045044712
Plaatsingssuggestie
Nederlands 851 (SISO) Nederlandse literatuur (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Velen zijn ongelukkig, maar lang niet al die ongelukkigen plegen zelfmoord. Wat drijft iemand net over die laatste grens: zichzelf te doden, uit het leven te stappen? Dat grote raadsel, waarover schrijvers ons mogelijk meer kunnen informeren dan anderen, drijft Jeroen Brouwers, gevierd schrijver van vele romans en non-fictie, al decennialang. Al in 1983 publiceerde hij de eerste editie van het boek, waarvan in 2017 een geactualiseerde en fors uitgebreide 5e druk is verschenen en nu (2021) een opnieuw herziene, 7e druk. Ook recentere zelfmoorden van Nederlandse schrijvers, zoals Joost Zwagerman (2015), Wim Brands (2016) en Naima El Bezaz (2020), zijn opgenomen. Voor wie van het barokke, soms wat pocherige proza van Brouwers houdt, is er veel te genieten. Als document over zelfmoord in de literatuur is het een unieke collectie. Met personenregister.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia