Boek
Nederlands

Winterlicht : een vergeetboek

Jeroen Brouwers (auteur)

Winterlicht : een vergeetboek

De gebeurtenissen die volgen op de ontmoeting met een oudere vergeten auteur, doen een jonge lector bij een uitgeverij besluiten voor het schrijverschap te kiezen.
Extra onderwerp
Psychologische romans
Titel
Winterlicht : een vergeetboek
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Editie
4de druk
Uitgever
Muntinga Amsterdam, 2002 | Andere uitgaves
224 p.
ISBN
9067661163 9789067661164

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze roman zet Brouwers (1940) zijn bekommernis om marginale auteurs - waarvan hij in "De laatste deur" de zelfmoordvariant behandelde - voort. De ik-figuur, lector van een uitgeverij (Brouwers?) ontdekt op zekere dag tussen de vele hem dagelijks toegezonden waardeloze manuscripten het typoscript van een roman met de titel 'Onverhoorde gebeden' van ene Jacob Voorlandt. Bij persoonlijke kennismaking blijkt dit geen jonge debutant, maar een al wat ouder auteur met een omvangrijk maar vergeten oeuvre. Hij is een aan jenever en sigaren verslaafde bittere cynicus wiens laatste illusie, een ontmoeting met een jeugdige bewonderaarster, op de keiharde realiteit aan diggelen valt. Onder druk van de gebeurtenissen besluit de lector zijn baan op te geven en zich geheel aan het schrijven te wijden. Een zwaar symbolische roman met vele betekenislagen die niettemin leest als een trein. Paperback-editie; vrij kleine druk.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia