Boek
Nederlands

Een golfbreker in de zee

Jeroen Defauw (auteur), Madelon Koelinga (illustrator)
+1
Een golfbreker in de zee
×
Een golfbreker in de zee Een golfbreker in de zee
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een meisje (ik-figuur) vertelt hoe ze in de zomer met haar opa geniet aan zee, hoe hij in de herfst ineens in elkaar zakt en in de winter overlijdt. In de lente keert ze terug naar zee. Prentvertelling met poëtische tekst en sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Een golfbreker in de zee
Auteur
Jeroen Defauw
Illustrator
Madelon Koelinga
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[26] p. : ill.
ISBN
9789044826296 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de zomer geniet een meisje (ik-figuur) samen met haar opa op het strand van alles wat ze zien. Maar in de herfst zakt opa op hetzelfde strand in elkaar. Na een ziekbed overlijdt hij. Het meisje wordt geconfronteerd met verwarrende gevoelens. Prentvertelling met een verdrietig verhaal over de liefde van een meisje voor haar opa. In vier hoofdstukken, die als titel de vier seizoenen dragen, worden de gebeurtenissen en gevoelens van het kleinkind beschreven, met name de manier waarop ze omgaat met verlies en rouw. Ook in de kleurrijke tekeningen zijn de seizoenen duidelijk herkenbaar door onder andere de stralende warme kleuren in de zomer en het besneeuwde landschap in de winter. De uitgebreide, poëtische tekst zorgt voor een serieuze toon, maar door de overwegend korte en beeldende zinnen kunnen kinderen het goed begrijpen. Jonge kinderen die vragen hebben over de dood en verlies, kunnen zich identificeren met het meisje. Door met name beeldspraak is het verhaal geschikt als hulpmid…Lees verder

Een golfbreker in de zee

Opa en ik, twee handen op één buik. Samen houden we van wandelen langs de zee, van het houten bankje dat dienst doet als onze uitkijkpost. Als we daar zijn gluren we samen naar alle mensen die er rondlopen. Mensen met eigen wensen. Opa voelt dat de herfst op komst is. Hij zegt altijd: “de herfst is elk jaar … een beetje sterven.”

Een mooi en ontroerend verhaal - geschreven in proza - over de onvoorwaardelijke liefde en vriendschap voor een opa. Helaas komt er een einde aan deze vriendschap omdat na de herfst (de aftakeling) ook de winter intreedt (de dood) bij opa. Er moet afscheid genomen worden van opa. De kleindochter heeft het gevoel dat de lente nooit meer echt zal beginnen. Tot op een gegeven moment een mooie herinnering aan opa komt aangevlogen. Afscheid nemen van opa was niet gemakkelijk, maar nu voelt ze zich nooit meer helemaal alleen.

Een aandoenlijk verhaal dat afscheid nemen van een grootouder bespreekbaar maakt bij kinderen. De illustraties hebbe…Lees verder