Boek
Nederlands

De andere afslag : hoe had het leven anders kunnen lopen?

Jeroen Hopster (auteur)

De andere afslag : hoe had het leven anders kunnen lopen?

Filosofisch gedachte-experiment over de loop der gebeurtenissen als je andere keuzes in je leven had gemaakt, uitgebreid met beschouwingen over een alternatief verloop van de geschiedenis en de evolutie.
Titel
De andere afslag : hoe had het leven anders kunnen lopen?
Auteur
Jeroen Hopster
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: AUP, © 2018
230 p. : ill.
ISBN
9789462983236 (paperback)
Plaatsingssuggestie
157.3 (SISO) Filosofie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het traject van ons levenspad ontvouwt zich in de tijd en ontstaat gaandeweg. In groter verband voltrekken de geschiedenis en de evolutie zich volgens een overeenkomstige structuur. Niets ligt vast. De auteur, filosoof en historicus, bouwt voort op een gedachte-experiment van paleontoloog Gould, waarin deze zich afvraagt of de evolutionaire geschiedenis zich op dezelfde wijze zou afspelen als we de tijd terug konden draaien. Kan de lezer worden overtuigd van de aannemelijkheid van verschillende scenario's? Hoe zouden deze eruit kunnen zien vanuit aangrenzende historische mogelijkheden? In drie delen: levensloop, geschiedenis en evolutie wordt de lezer meegenomen in een boeiend betoog. Er wordt gebruikgemaakt van de inzichten uit verschillende wetenschappelijke disciplines en andere bronnen, zoals poëzie. De vele voorbeelden verlevendigen de argumentatie. Levenskeuzen, de niet genomen weg, wat waarschijnlijk is en overdenkingen bij gebeurtenissen die daadwerkelijk anders hadden kunnen …Lees verder

Over Jeroen Hopster

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nescio1974

Jeroen Hopster (Amsterdam, 1987) is een Nederlandse filosoof en schrijver. Voor Filosofie Magazine schrijft hij de maandelijkse rubriek Moreel Dilemma. Aan de Universiteit van Graz doet hij academisch onderzoek naar klimaatethiek.

Loopbaan

Hopster studeerde aan de universiteiten van Amsterdam, Edinburgh, Melbourne, Harvard en Utrecht. In Utrecht behaalde hij in 2019 zijn doctoraat in de filosofie. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen het NWO-project Evolutionary Ethics, geleid door Herman Philipse. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar vragen op het snijvlak van ethiek en wetenschap.

In 2013 won Hopster de essaywedstrijd van de Academische Boekengids (tegenwoordig dNBg), met een essay over het leven en denken van Stephen Jay Gould. In 2015 werd hij genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs klein, met een essay over David Attenborough en liefde in het dierenrijk.

Hij was enkele jaren redacteur van Filos…Lees verder op Wikipedia