Boek
Nederlands

Oranje in revolutie & oorlog : een Europese geschiedenis : 1772-1890

Jeroen Koch (auteur), Dik Van der Meulen (medewerker), Jeroen Van Zanten (medewerker)

Oranje in revolutie & oorlog : een Europese geschiedenis : 1772-1890

Geschiedenis van het Nederlandse Oranjehuis vanaf het eind van de achttiende tot eind negentiende eeuw, waarbij allerlei politieke veranderingen in zowel de nationale als internationale context in beschouwing worden genomen.
Titel
Oranje in revolutie & oorlog : een Europese geschiedenis : 1772-1890
Auteur
Jeroen Koch
Medewerker
Dik Van der Meulen Jeroen Van Zanten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Boom, © 2018
499 p. : ill.
ISBN
9789024409570 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 946.4 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe hebben de Oranjes zich staande kunnen houden in tijden van revoluties, afscheidingen, oorlogen en buitenlandse conflicten? Opvallend daarbij is de paradoxale transformatie die de monarchie onderging: van politieke (inter)nationale marginalisering naar nationale bloei. Voor Nederland was dat het onbedoelde gevolg van Thorbeckes grondwet van 1848. Dit rijk geïllustreerde en boeiende boek van historicus Jeroen Koch is bedoeld als handzame samenvatting van de drie in 2013 verschenen 'Koningsbiografieën'*, overigens wel met nieuwe inzichten. De Oranjes worden niet alleen in nationale context maar ook in internationaal perspectief geplaatst. Bovendien is er naast de politieke veranderingen (afnemende staatkundige macht die de koning vanaf 1848 'onverantwoordelijk' maakte) ook ruim aandacht voor 'paleisgeheimen en familieverwikkelingen'. Dat laatste niet alleen vanwege de smeuïge verhalen, maar vooral omdat die deel gaan uitmaken van de nieuwe, samenbindende rol van de monarchie en meer …Lees verder

Over Jeroen Koch

Jeroen Paulus Maria Koch (IJsselstein, 18 juni 1962) is een Nederlands historicus.

Loopbaan

Koch studeerde van 1980 tot 1988 geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en was daar van 1985 tot 1988 ook student-assistent. In 1988 studeerde hij cum laude af op Lionel Trilling en het modernisme. In 1994 promoveerde hij aldaar op een studie over de Duitse historicus Golo Mann. Hij schreef verder een biografie van de Nederlandse theoloog, later minister-president, Abraham Kuyper. Sinds 1988 is hij verbonden aan de Utrechtse universiteit, eerst als aio, daarna als onderzoeker en universitair docent.

In 2013 publiceerde Koch een boek over Koning Willem I als onderdeel van de Koningsbiografieën, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden, waarbij hij het niet onmogelijk achtte dat Willem I vier buitenechtelijke kinderen had.

In 2018 verscheen bij uitgeverij Boom Oranje in revolutie en…Lees verder op Wikipedia

Suggesties