Boek
Nederlands

Open gelijk een mond

Open gelijk een mond

Genre:
Kaleidoskopisch beeld van de subcultuur, decadentie en corruptie in Belgie͏̈ in de jaren negentig.
Titel
Open gelijk een mond
Auteur
Jeroen Olyslaegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 1999
180 p.
ISBN
90-5333-817-9 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhaaltje, papa, een verhaaltje!

Jeroen Olyslaegers heeft iets gedaan wat men, volgens sommigen, eigenlijk niet doet: een roman schrijven over het Dutroux-tijdperk. Ook heeft hij iets gedaan wat men, volgens sommigen, eigenlijk veel meer hoort te doen: in een roman wat straatrumoer brengen. Of zoals hij zelf schreef in de verhalenbundel Il faut manger: "We moeten de woede in ere herstellen. Een aflossing van de wacht dient zich aan. We moeten de werkelijkheid weer in het theater sleuren. Nu ligt die buiten te stinken in vuilniszakken. Die smeerlapperij moet weer naar binnen."

Het Dutroux-tijdperk was een rumoerige tijd. De crisissituatie was ook nieuw voor de media, zelfs kwaliteitskranten moesten uit losse geruchten dagelijks verhalen in elkaar puzzelen. In die verhalen leken de grenzen tussen feit en fictie opgeblazen, de werkelijkheid overtrof de verbeelding. Deze overtreffende trap maakt het de schrijver niet gemakkelijk. Wat kan hier nog aan toegevoegd worden? Kan en mag van deze horror wel literatuur g…Lees verder

Zwitsal met weerhaken

In zijn tweede roman, Open gelijk een mond , neemt Jeroen Olyslaegers de Belgische condition humaine op de korrel. Die volkaard blijkt heel wat apocalyptischer te zijn dan verwacht.

Jeroen Olyslaegers strikes again. De filmcriticus, columnist en literaire hoop in bange dagen heeft zijn tweede roman uit. Nu hij bij een Nederlandse uitgever zit en de dertig gepasseerd is - twee elementen om literair serieus te worden genomen -, heeft Olyslaegers alles in handen om major league te spelen. Nu nog het boek. De nieuwe Olyslaegers is een wrang-feeërieke vertelling geworden over de voorbije elektroshocks van onze nationale condition humaine. Een apocalyps-gevoelige schrijver als hij kon de ellende van de voorbije jaren natuurlijk niet links laten liggen. Open gelijk een mond is op zijn demonische wijze een heel fijn boek geworden: doordacht, wrang, prangend en gedreven.

De titel heeft Olyslaegers bij aartsvader Louis Paul Boon gehaald. Het citaat in kwestie uit Boons roman De paradijsvogel gaat Open gelijk een mond vooraf: ,,Het begin van Klooster ligt open gelijk een mond. Men slaat de smerige en ranzigriekende hoek der Kromme Sabelstraat om, en men voelt…Lees verder

Iets frissers hebben we nodig!

Veel jong Vlaams talent roept modieus, maar mist moderniteit. Ter vergelijking: een ambitieuze roman van Jeroen Olyslaegers en een bescheiden debuut van Dimitri Verhulst.

BELGISCH ONBEHAGEN DE TIPP-EX VAN ONZE LIEVE HEER

KNACK BOEKEN

Paul van Ostaijen was geen modernist omdat hij graag "sienjaal" mocht schrijven in plaats van "signaal", evenmin omdat hij koketteerde met de dandyeske franjes van het jonge volkje in de jaren twintig. Nee, Van Ostaijen was modernist omdat hij zijn tijd over het algemeen beter, grondiger en wezenlijker begreep dan zijn tijdgenoten. Dat is de moderne restwaarde van zijn werk, ook na aftrek van de lange jassen, sigarettenpijpjes en charleston. Schrap ook vandaag in veel jong proza de vormelijkheden van onze tijd - de apenstaartjes, hip en hop en rap, petjes en megaturbotaal - en je houdt weinig over. Geen literatuur in elk geval die kan verrassen door een inzicht in onze tijden dat dieper of verder gaat dan wat we al weten van sociologen of andere professionele waarnemers.

Vermoedelijk was het Jeroen Olyslaegers ook om die meerwaarde te doen toen hij ten tijde van de Dutroux-storm collega-kunstenaars e…Lees verder

Seks, moord, corruptie, complotten: dit moet België zijn. Olyslaegers is uit 1967 en dus een jonge hond. Zijn tweede roman, 'Open gelijk een mond', is een heftig boek. De roman bestaat uit vier gedeelten. Het openingsdeel heet 'het lijk de maden de soep'. Al op blz. 2 'duwt de zwarte handschoen zich diep in de darmen van de gemaskerde'. Wie echter doorzet, wordt beloond. Immers: 'Alleen een totale openheid, een echt schone lei kan het land nog redden' (p. 9). Het boek is interessant. Met veel figuranten, video's en schriftjes schetst Olyslaegers een fragmentarisch beeld van verschillende subculturen. Het perspectief wisselt voortdurend. Swami B. heeft te veel gezien; Olyslaegers zelf speelt ook mee en dame DJ Zebra heeft een sleutelrol. Alles tolt, en ook de 'Witte marsen' worden van cynisch commentaar voorzien. Hard, verwarrend: België jaren negentig. Enkele hoofdstukken werden eerder gepubliceerd in tijdschriften (o.a. Dietsche Warande & Belfort en Millennium).

Over Jeroen Olyslaegers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 5 oktober 1967) is een Vlaamse schrijver van romans en theaterstukken.

Biografie

In 1967 werd Jeroen Olyslaegers geboren in Mortsel. Vanaf 1985 studeerde hij Germaanse filologie aan de UFSIA en in 1989 kon hij aan de slag in het Louis Paul Boon-documentatiecentrum.

Zijn debuutroman Navel werd in 1994 gepubliceerd. In 1996 bracht hij de verhalenbundel Il faut manger en zijn roman Open gelijk een mond volgde in 1999. Daarna concentreerde hij zich op schrijven voor theater terwijl hij ook stukken en recensies schreef voor tijdschriften zoals Humo, Menzo, Yang, Dietsche Warande & Belfort, AS-Andere Sinema, Millennium, Sample, De Vlaamse Gids, Maatstaf.

Olyslaegers schreef theaterteksten die werden opgevoerd door onder meer de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Het Toneelhuis. Zo schreef hij samen met Paul Mennes een stuk over de wereld na de aanslagen op 11 september 200…Lees verder op Wikipedia