Strip
Nederlands

Rudy : het boek

Jeroom (auteur)

Rudy : het boek

Genre:
Gebundelde cartoons en ballonstrips.
Titel
Rudy : het boek
Auteur
Jeroom
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Grint, 2002
[70] p. : ill.
ISBN
90-5617-372-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is het debuutalbum van de jonge Belgische strip- en cartoontekenaar Jeroom, waarin een selectie is opgenomen van zijn tekenwerk uit de vier jaar dat hij nu voor de Vlaamse tv-gids Humo werkt. Sommige van zijn absurde grappen zijn zo hard en grof, dat ze boze lezersbrieven tot gevolg hadden. In navolging van zijn grote voorbeeld Kamagurka (die ook enkele grappen in dit album heeft bedacht) overschrijdt Jeroom vaak moedwillig de grens van de goede smaak. Zo heeft hij een voorliefde voor het tekenen van afgehakte ledematen en getuigt het ook niet van fijnzinnigheid om kinderen te tekenen in een ‘teelballenbad’. Toch lukt het Jeroom regelmatig om onweerstaanbaar grappig uit de hoek te komen, vooral wanneer het hem lukt om de lezer op het verkeerde been te zetten, zoals ook de absurdistische cartoonist Glen Baxter dat zo goed kan. Dit verdienstelijke debuutalbum is alleen geschikt voor lezers die tegen een stootje kunnen.

Over Jeroom

Jeroom Sebastiaan Snelders, (Borgerhout, 22 april 1977) is een Belgisch cartoonist. Zijn werk kenmerkt zich door absurde humor en surrealistische situaties.

Leven en werk

Snelders is een zoon van Gallipoli-kenner Jul Snelders. Hij studeerde grafische vormgeving aan Sint-Lucas Gent van 1996 tot 1999 maar veranderde van richting en werd daarop illustrator en tekenaar. Ever Meulen was een van zijn leraren.

Snelders publiceert sinds januari 1998 in het tijdschrift Humo. Daarnaast werkt(e) hij in het buitenland voor NRC Handelsblad, Mojo concerts, Kreuzer en Strapazin. In 2002 won hij de Belgium Press Cartoon. Snelders' bekendste cartoonfiguren zijn onder meer Tettenman, Reetman, Jos, het debiele ei, Ridder Bauknecht en Daan en Seppe. Hij staat bekend om de zwarte humor die zijn cartoons bevatten.

Daarnaast maakt hij in samenwerking met Jonas Geirnaert, Hugo Matthysen, Guy Mortier en Bert Delapierre ook …Lees verder op Wikipedia