Boek
Nederlands

Anne : de theatertekst

Jessica Durlacher (auteur), Leon De Winter (auteur), Anne Frank (naar het werk van)
De joodse Anne (13) moet onderduiken als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank waarin ook aandacht is voor haar fictieve ontwikkeling als schrijfster. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Anne : de theatertekst
Auteur
Jessica Durlacher Leon De Winter
Naar het werk van
Anne Frank
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
142 p.
Aantekening
Gebaseerd op 'Het achterhuis' van Anne Frank
ISBN
9789023489856 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank is ontroerend. De auteurs maakten er een raamvertelling van, met ook aandacht voor de schrijfster die ze na de oorlog had kunnen worden. Omdat de uitgever die Anne enkele weken na de oorlog toevallig in een Parijse brasserie ontmoet haar boek nog niet mag lezen, vertelt zij hem wat er in staat. Op een natuurlijke manier wordt de lezer op deze manier binnengeleid in het leven van Anne en de gebeurtenissen na haar onderduik. Anne krijgt het dagboek voor haar 13e verjaardag en moet daarna al snel onderduiken. Geregeld stapt de uitgever de wereld van Anne binnen of stapt Anne in terzijdes eruit. Hij vult in hun gesprekken de oorlogsomstandigheden aan en de beschouwende gedeelten uit het dagboek komen naar voren. Het einde met de monoloog van Otto Frank en een Anne die over een spoor haar toekomst tegemoet loopt, is adembenemend. Het stuk ging begin mei in première in Theater Amsterdam en is daar in ieder geval tot in november 2014 te zie…Lees verder

Over Jessica Durlacher

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Jessica Durlacher (Amsterdam, 6 september 1961), is een Nederlands schrijfster. In 2011 won Durlacher de Opzij Literatuurprijs voor het boek De held.

Literaire carrière

Voordat ze debuteerde als schrijfster, was Durlacher criticus en columniste. Tijdens haar studie richtte zij met anderen het literaire tijdschrift De Held op, waarin zij interviews, recensies en het verhaal 'Schoorstenen' publiceerde. Uit Durlachers bezigheden bij De Held vloeiden haar latere journalistieke activiteiten voort, als criticus en columnist bij onder andere de Volkskrant, Vrij Nederland, De Tijd en HP/De tijd.

Zowel haar romandebuut Het Geweten als De dochter worden ook wel aangeduid als 'tweede-generatieromans': in beide boeken zijn de hoofdpersonen kinderen van Nederlandse ouders die in de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen hebben overleefd, ze…Lees verder op Wikipedia

Suggesties