Braille
Nederlands

Terug naar huis : roman

Jesús Carrasco (auteur), Arie Van der Wal (vertaler)
Juan keert terug naar Spanje vanwege de dood van zijn vader. Hij is van plan een week te blijven maar zijn leven neemt een onverwachte wending.
Titel
Terug naar huis : roman
Auteur
Jesús Carrasco 1972-
Vertaler
Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Llévame a casa
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2021
12 banden
Oorspr. uitgever
Meulenhoff
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op dat genadeloos benauwde platteland

Jesús Carrasco schreef over het ethische dilemma waarvoor alle kinderen ooit komen te staan: de zorg voor hun aftakelende ouders.

Op het eerste gezicht hebben de romans van Jesús Carrasco (1972) weinig tot niets met elkaar gemeen. De Spaanse auteur maakte acht jaar geleden een eclatante entree in de letteren met De vlucht, een snoeiharde realistische roman. Zijn tweede, De grond onder onze voeten, was een dystopische allegorie en zijn derde geesteskind, dat nu vertaald in de boekhandel ligt, verschilt weer hemelsbreed van de vorige. Terug naar huis is een conventioneel psychologisch verhaal, geworteld in een herkenbaar hier en nu. Het enige wat zijn boeken met elkaar gemeen hebben, is dat ze de klemtoon leggen op de verbondenheid van de mens met zijn geboortegrond.

Het hoofdpersonage Juan Álvarez heeft de muffe Spaanse provincielucht en het familiebedrijfje achter zich gelaten en is vertrokken naar Edinburgh, waar hij een baantje heeft gevonden als assistent-hovenier. Wanneer zijn vader sterft, keert de verloren zoon noodgedwongen naar het ouderlijke huis terug, met de bedoeling om er na …Lees verder

Jesús Carrasco (1972) debuteerde in 2013 met ‘Intemperie’* (De vlucht**), over een jongetje dat hulp van een herder krijgt bij zijn vlucht voor een niet met name genoemde dreiging. De roman werd een groot succes, ook in Nederland. Dit is Carrasco’s derde roman, die zich eveneens op het Spaanse platteland afspeelt maar waarin de weelderige taal van ‘Intemperie’ plaats heeft gemaakt voor een opvallend sober taalgebruik, waardoor dit boek ook toegankelijk is voor lezers die het Spaans nog niet tot in de puntjes beheersen. Hoofdpersoon is Juan, die geen toekomst voor zichzelf ziet in het binnenland van Spanje. Hij probeert een bestaan op te bouwen in Edinburgh en bezoekt zijn ouders slechts sporadisch. Wanneer zijn vader sterft is hij van plan om niet langer dan een week te blijven. Het loopt anders. Gedwongen door de omstandigheden neemt hij de zorg voor zijn moeder op zich, die alzheimer blijkt te hebben. Stapje voor stapje volgt Carrasco de strijd die Juan in zijn hoofd voert met zijn …Lees verder