Boek
Engels

Kingdom come

J.G. Ballard (auteur), Deborah Levy (inleider)
De zoon van een slachtoffer van zinloos geweld tracht de daders, en vooral hun drijfveren, te achterhalen.
Titel
Kingdom come
Auteur
J.G. Ballard
Inleider
Deborah Levy
Taal
Engels
Uitgever
London: Fourth Estate, 2014 | Andere uitgaves
xi, 286 p.
ISBN
9780007232475 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Richard Pearson, lang vervreemd van zijn vader, gaat naar zijn begrafenis in Brooklands aan de M25. Zijn vader was doodgeschoten in een mega-koopcentrum. De vermoedelijke dader wordt echter op getuigenverklaringen vrijgesproken. Richard is niet van plan naar Londen terug te gaan voor hij de ware schuldige(n) kent. Ballard heeft al een lange lijst van titels op zijn naam, maar of deze er nog bij had gemoeten? Misschien had hij beter een essay over het onderwerp 'cultuurverschuivingen in de UK' kunnen publiceren, want daarover wil hij iets kwijt - in deze vorm is het een vervelend saai verhaal met herhalingen. Nergens boeit het, maakt het aan het lachen, inspireert het, wekt het lust op. Ballard wil ons waarschuwen voor een consumptiecultuur waarin mensen manipuleerbaar en gewelddadig worden omdat hun leven geen inhoud meer heeft. Hij gebruikt beelden uit de nazitijd in Duitsland, maar bedoelt toch iets futuristisch, maar het raakt ons niet. Naar vorm en inhoud een saai boek.

Over J.G. Ballard

J.G. Ballard, volledige naam James Graham Ballard, (Shanghai, 15 november 1930 - Londen, 19 april 2009) was een Britse schrijver.

Hij was vooral bekend om zijn apocalyptische sciencefictionromans, maar zijn literaire reputatie dankt hij aan zijn magisch realistische fantastische verhalen.

Biografie

De ouders van Ballard arriveerden in 1929 in Shanghai waar zijn vader een textielbedrijf was begonnen. Volgens eigen zeggen was de stad het Parijs van het Oosten, waar 5 miljoen Chinezen samen met honderdduizend Europeanen en Amerikanen woonden met het daarbij horende contrast tussen Westerse luxe en het harde straatleven van de lokale bevolking. In 1937 valt het Japanse leger China binnen en neemt controle over van alle havensteden, het internationale gedeelte van Shanghai wordt echter met rust gelaten terwijl grote gedeeltes van de stad in puin worden gelegd. Op 7 December 1941 eindigt de vreedzame co-existentie met de…Lees verder op Wikipedia