Boek
Nederlands

De kleren van het boek

Jhumpa Lahiri (auteur)
+1
De kleren van het boek
×
De kleren van het boek De kleren van het boek

De kleren van het boek

Persoonlijke bespiegeling over allerlei aspecten van boekcovers.
Onderwerp
Boekomslagen
Titel
De kleren van het boek
Auteur
Jhumpa Lahiri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il vestito dei libri
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
63 p. : ill.
Aantekening
De vertaler gebruikte voor de Nederlandse editie zowel de oorspronkelijk Italiaanse versie als de licht bewerkte vertaling in het Engels 'The clothing of books'
ISBN
9789045034577 (paperback)
Plaatsingssuggestie
684.93 (SISO) Media ; Boeken - Uitgeverijen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Essay over de betekenis van het boekomslag door de Amerikaans/Indiaas/Italiaanse bestsellerauteur Lahiri (1967). Ze is veelvuldig bekroond en bekend van romans en verhalen als ‘Twee broers’ en 'Met andere woorden'. De tekst was oorspronkelijk een lezing gehouden op het schrijversfestival 'Festival degli Scrittori' in Italië in 2015 en verscheen daarna in boekvorm. In deze persoonlijke bespiegeling komen allerlei aspecten over covers aan de orde, zoals een analyse van de betekenis van het boekomslag. Daarin wordt een vergelijking met kleding gemaakt: een goed omslag is als een perfect zittende jas. Ook komen de kunst en lay-out van het boekomslag, de verandering van het ‘naakte boek’ via stofomslag naar een hip en veelkleurig marketinginstrument met veel voorinformatie aan de orde. Er is aandacht voor de herkenbaarheid van serieomslagen: zelfde formaat en lay-out. Ten slotte neemt Lahiri ook haar eigen covers onder de loep. Aantrekkelijk uitgegeven en prettig leesbaar boekje. Voor geïn…Lees verder

Over Jhumpa Lahiri

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Carlo.benini

Nilanjana Sudeshna Lahiri (Londen, 11 juli 1967) is een Amerikaans schrijfster van Indiase komaf die gekend is onder de naam Jhumpa Lahiri.

Lahiri werd in Engeland geboren uit ouders afkomstig uit de regio West-Bengalen in India. Ze groeide op in de Verenigde Staten en gebruikte al snel haar bijnaam Jhumpa als voornaam. Ze is vooral gekend vanwege haar bundels korte verhalen. Voor de bundel Interpreter of Maladies kreeg ze in 2000 de Pulitzerprijs. Haar debuutnovelle The Namesake werd verfilmd. Ze is lid van de President's Committee on the Arts and Humanities.

Werk

Korte verhalen

  • Interpreter of Maladies 1999 (Pulitzerprijs 2000; Ned. vert. Een tijdelijk ongemak, vert. Marijke Emeis. Amsterdam: Meulenhoff, 2011)
  • Unaccustomed Earth 2008 (Ned. vert. Vreemd land, vert. Ko Kooman. Amsterdam: Meulenhoff, 2009)

R…Lees verder op Wikipedia