Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Verhalen over het omgaan van migranten met twee culturen
Titel
Vreemd land
Auteur
Jhumpa Lahiri
Verteller
Johanna Ter Steege
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Unaccustomed earth
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
10 cd's
Speelduur
ca. 700 min.
ISBN
9789052860251

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Integrale weergave van de gelijknamige bundel*, voorgelezen door actrice Johanna ter Steege. Wortelen in vreemde aarde is het thema in alle acht verhalen van de Engels-Indiase, in de VS opgegroeide schrijfster (1967). Kenmerkend voor Lahiri, maar in tegenstelling tot haar eerder werk is de toon veranderd. Er wordt niet meer uitgelegd hoe het zit met twee of meer culturen. Niets wordt mooier gemaakt en dat is haar kracht. Het eerste verhaal 'Vreemd Land' waarin een dochter hoopt dat de band met haar vader zal verbeteren, toont aan hoe broos relaties kunnen zijn. Verlangen naar het vertrouwde en tegelijkertijd daar niet tegen kunnen, huist in al haar personages. Ze beschrijft een moderne generatie verwikkeld in eigentijdse problematiek; toch huist op de achtergrond de allesbepalende oude cultuur van hun land van herkomst. Voor een ruim publiek.

Over Jhumpa Lahiri

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Carlo.benini

Nilanjana Sudeshna Lahiri (Londen, 11 juli 1967) is een Amerikaans schrijfster van Indiase komaf die gekend is onder de naam Jhumpa Lahiri.

Lahiri werd in Engeland geboren uit ouders afkomstig uit de regio West-Bengalen in India. Ze groeide op in de Verenigde Staten en gebruikte al snel haar bijnaam Jhumpa als voornaam. Ze is vooral gekend vanwege haar bundels korte verhalen. Voor de bundel Interpreter of Maladies kreeg ze in 2000 de Pulitzerprijs. Haar debuutnovelle The Namesake werd verfilmd. Ze is lid van de President's Committee on the Arts and Humanities.

Werk

Korte verhalen

  • Interpreter of Maladies 1999 (Pulitzerprijs 2000; Ned. vert. Een tijdelijk ongemak, vert. Marijke Emeis. Amsterdam: Meulenhoff, 2011)
  • Unaccustomed Earth 2008 (Ned. vert. Vreemd land, vert. Ko Kooman. Amsterdam: Meulenhoff, 2009)

Lees verder op Wikipedia