Dvd
Tsjechisch
Tijdens de Tweede Wereldoorlog beheerst de treinenloop van en naar het front het leven op een klein Tsjechisch station, waar de jongste spoorwegbeambte van kind tot volwassene groeit
Titel
Hou de trein in het oog
Regisseur
Jiri Menzel
Naar het werk van
Bohumil Hrabal
Acteur
Václav Neckár Josef Somr Vlastimil Brodský Vladimír Valenta
Uniforme titel
Ostre sledované vlaky
Taal
Tsjechisch
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1966
Speelduur
93 min.
EAN
8717249470403

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze film uit 1966 is de eerste lange speelfilm van de Tsjechische regisseur Jirí Menzel (geboren 1938) en een van de weinige van zijn films die buiten Tsjechoslowakije bekend werd. Het verhaal is gebaseerd op een novelle van de bekende Tsjechische schrijver Hrabal (1914-1997), vertaald als 'Zwaarbewaakte treinen'. De in stemmig zwart-wit opgenomen film speelt zich voor het grootste deel af op een klein Tsjechisch treinstation tijdens de Duitse bezetting. Hoofdpersoon is Milos, een jonge en naïeve spoorwegbeambte die kennismaakt met het leven, de liefde en de oorlog en heroïsch maar tragisch aan zijn einde komt. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 sterren: '(...) Op meesterlijke wijze toont Menzel het dagelijkse leven op het station, soms komisch en als een vrouw in het spel is, zeer sensueel. Nog steeds het aankijken waard (...)' De film won een Oscar voor 'Beste buitenlandse film'. Het tekstboekje bevat een achtergrondartikel, geschreven door Joyce Roodnat, chef kunst NRC Handelsblad.

Over Jiri Menzel

CC BY 2.5 - Foto van/door Pastorius

Jiří Menzel (Praag, 23 februari 1938 – 5. september 2020) was een Tsjechisch regisseur en acteur.

Menzel werd geboren als de zoon van kinderauteur Josef Menzel. Tijdens zijn opleiding aan de filmschool FAMU draaide hij zijn eerste korte films Domy z panelů (1960) en Umřel nám pan Foerster (1962). Vervolgens werkte hij tot 1965 voor het bioscoopjournaal. In 1967 trok hij met de theatergroep La Madragola op tournee door Tsjecho-Slowakije en andere Oost-Europese landen. Menzel werkte voor theaters in Stockholm, Bazel en Bochum.

Zijn debuut als filmacteur maakte hij in 1962 in de film Strop van Věra Chytilová. Sindsdien is hij werkzaam als acteur en regisseur in bioscoop- en televisieproducties. Met zijn komedie Ostře sledované vlaky (1966) verwierf hij internationale bekendheid. De film won de Oscar voor beste buitenlandse film. Zijn film Vesničko má, středisková werd eveneens genomineerd voor een Oscar.

Hij verfilm…Lees verder op Wikipedia