Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Ickabog

J.K. Rowling (auteur), Wiebe Buddingh' (vertaler)
+1
De Ickabog
×
De Ickabog De Ickabog
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
In het land waar koning Fred de Flinkerd heerst, leeft volgens een legende een Ickabog. Maar bestaat de Ickabog wel, en zo ja, is hij wel zo monsterlijk als iedereen denkt. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Ickabog
Auteur
J.K. Rowling
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Ickabog
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2020 | Andere uitgaven
302 p. : ill.
Aantekening
Met de winnende tekeningen van De Ickabog Tekenwedstrijd
ISBN
9789463361170 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Koning Fred de Flinkerd regeert over het welwarende land Steenrijk. Volgens een legende woont in het moerassige noorden, de Zomphoek, de monsterlijke Ickabog. Op de jaarlijkse Beklagdag verschijnt er een arme herder uit de Zomphoek aan het hof, die beweert dat de Ickabog zijn hond heeft opgegeten. Koning Fred en zijn vrienden, de baronnen Ter Sluycks en Van Bulckhoven, vertrekken naar het noorden om er voor eens en voor altijd achter te komen of de Ickabog bestaat. Als de koning denkt hem gezien te hebben en Van Bulckhoven per ongeluk majoor Boender doodschiet, loopt alles uit de hand. De auteur vertelde dit sprookje vroeger aan haar kinderen. Het is in een heel andere stijl geschreven dan Harry Potter en voor een jongere doelgroep. Wel vallen er behoorlijk wat doden. De karakters zijn types, vooral de slechte figuren, maar dat hoort wel een beetje in sprookjes. De namen zijn ook hier erg goed gevonden door vaste vertaler Wiebe Buddingh’. Het verhaal bestaat uit heel korte 64 korte ho…Lees verder

De Ickabog

De Ickabog neemt je mee naar het Koninkrijk Steenrijk, een erg welvarend land met prachtige steden en mooie landschappen. Alles in Steenrijk is perfect en iedereen is er gelukkig. Nu ja, iedereen behalve dan die paar inwoners van dat kleine stukje Zomphoek helemaal in het Noorden. Daar waar 'de monsterlijke Ickabog' woont. Maar waar klagen die Zomphoekers toch over? Iedereen weet dat de Ickabog maar een verzinsel is, een legende om kindjes bang te maken. Toch? Net als bij haar vorige succesnummers hanteert Rowling ook voor dit boek een erg vertellende schrijfstijl. Ze besteedt veel tijd aan het beschrijven van locaties en situaties. Nog meer aandacht gaat naar het voorstellen van de personages. De karakters worden uitvoerig omschreven, conversaties worden volledig uitgeschreven, plannen worden tot in detail uit de doeken gedaan. Rowling doet er alles aan om het Steenrijk uit haar fantasie tot leven te wekken voor haar lezers. En dat lukt wonderwel. We le…Lees verder

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia