Boek
Nederlands

Harry Potter en de vuurbeker

J.K. Rowling (auteur), Wiebe Buddingh' (vertaler)
+1
Harry Potter en de vuurbeker
×
Harry Potter en de vuurbeker Harry Potter en de vuurbeker
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als tovenaar-in-de-dop Harry Potter deelneemt aan een internationaal tovenaarstoernooi, dreigt er onverwacht gevaar.
Titel
Harry Potter en de vuurbeker
Auteur
J.K. Rowling
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Harry Potter and the goblet of fire
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2022 | Andere uitgaven
546 p.
ISBN
9789076174204 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De blijde intrede van Harry Potter 4

Het vierde Harry Potter-verhaal is uit, en het is lijviger dan ooit. Harry Potter en de vuurbeker telt bijna 550 pagina's en dat is ruim 200 pagina's meer dan het vorige deel.

Mijn eerste idee, na zo'n 150 pagina's, was: ze heeft per se een dik boek willen schrijven. De vuurbeker komt immers nogal traag op gang. Er gebeurt te weinig in een boek dat nu net drijft op de spanning. Maar dan, ongeveer op een derde van het boek, tovert schrijfster J.K. Rowling haar talent tevoorschijn. Harry Potter wordt geheel onverwacht en eigenlijk helemaal tegen de regels van het spel in verkozen tot kandidaat voor het grote Toverschool Toernooi. Een keure oudere leerlingen (vanaf 17 jaar) uit twee andere Toverscholen komt een jaar naar Zweinstein, Harry's kasteelachtige school waar hij 'Verweer tegen Zwarte Kunsten', 'Voorspellend Rekenen', 'Verzorging van fabeldieren' en nog een pak andere vakken volgt. Het Toverschool Toernooi zorgt ervoor dat het een extra spannend schooljaar wordt. Harry is nog m…Lees verder

Harry, leerling aan Hogwarts tovenaarsschool, popelt om aan zijn vierde jaar te beginnen. Hij brengt de zomervakantie door bij zijn oersaaie oom en tante en springt een gat in de lucht als de ouders van schoolvriend Ron hem uitnodigen mee te gaan naar de finale van de Quidditch (bezemsteelsport) Cup. Na de finale blijkt dat de zwarte tovenaar Lord Voldemort, die zijn ouders heeft gedood, Harry nog steeds in zijn macht wil krijgen. Op school blijkt Harry's naam op mysterieuze wijze te zijn toegevoegd aan de deelnemers aan het Triwizard Toernooi. Het wordt duidelijk dat Voldemort erachter zit, die het Harry heel moeilijk maakt, maar deze ontsnapt en wint de Triwizard Cup. Dit vierde Harry Potter-boek, dat ook prima zelfstandig te lezen is, bewijst opnieuw dat Rowling een rasvertelster is. Met veel subtiele humor vertelt ze met vaart voor tieners vanaf ca.13 jaar én speelse volwassenen, het kostelijke, goed opgebouwde verhaal, waarin zoveel actueels verwerkt is (bijvoorbeeld Euro 2000), …Lees verder

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar grootmoeder Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar later…Lees verder op Wikipedia