Boek
Engels

The death of Jesus

J.M. Coetzee (auteur)

The death of Jesus

J.M. Coetzee (auteur)
In de reeks:
De tienjarige David besluit dat hij in een weeshuis gaat wonen; zijn pleegouders Inés en Simón verliezen steeds meer grip op hem.
Onderwerp
Bijbel, Ontheemden
Titel
The death of Jesus
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Engels
Uitgever
London: Harvill Secker, 2019 | Andere uitgaves
197 p.
ISBN
9781787302129 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tienjarige David woont bij Simón en Inés. Bij een partijtje voetbal met zijn vrienden ontmoet hij de directeur van een weeshuis, die hem uitnodigt tegen de wezen te komen spelen. David besluit vervolgens in het weeshuis te gaan wonen, omdat hij zich ook een wees voelt en de relatie met zijn pleegouders steeds afstandelijker wordt. David is een uitzonderlijk intelligente jongen die intuïtief weet wat hij wil. Na korte tijd loopt hij een infectie op en komt hij in het ziekenhuis terecht. De artsen staan voor een raadsel en David wordt steeds zieker. Simón en Inés halen hem uit het ziekenhuis, maar dat is zinloos. En ze verliezen steeds meer het contact met hem. Het is fijnzinnig, filosofisch proza, dat geschreven is in een prachtige, poëtische stijl. Als lezer blijf je steeds in de ban van het verhaal. Is na 'Childhood of Jesus' en 'The schooldays of Jesus' het derde deel van een trilogie, maar is ook afzonderlijk te lezen.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 2 oktober 2003 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij was op dat moment de tweede Zuid-Afrikaanse schrijver die deze eer ten deel viel - Nadine Gordimer was in 1991 de eerste. De prijs werd op 10 december in Stockholm aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna…Lees verder op Wikipedia