Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Reis door mijn kamer

Reis door mijn kamer

Genre:
‘Ik ga niet reizen. Ik blijf rustig thuis op mijn studeerkamer. Ik zal u door mijn kamer laten reizen tot het u duizelt!’ In ieder object schuilt een verhaal, zo laat Maarten Biesheuvel zien door zijn werkkamer te beschrijven. Op zijn tocht langs de typemachine, bureaustoel, foto’s van mensen en steden vertelt hij de anekdotes en herinneringen die met de inrichting verbonden zijn. Hij reist, net a
Titel
Reis door mijn kamer
Auteur
J.M.A. Biesheuvel 1939-2020
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020 | Andere uitgaven
161 p.
ISBN
9789028210530 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Acht verhalen, waaronder het opvallend lange titelverhaal (eerder afzonderlijk gepubliceerd) dat qua inhoud zeer intrigerend blijkt. In dit verhaal beschrijft de verteller zijn kleine werkkamer te Leiden. Ieder attribuut werkt zijn eigen verhaal op, hetgeen resulteert in een hoeveelheid wonderlijke uitroepen, anecdoten en uitweidingen. In de uitwerking van zijn vrijwel unieke gegevens (cf. Le Maistre) treffen we Biesheuvel op zijn best; zo'n geniale vermenging van dwaze en touchante passages komt je maar zelden onder ogen. Ook in de andere verhalen zullen de (vele) liefhebbers van zijn werk het weer allemaal aantreffen: de uitweidingen, het spel met de vertellers, het voortdurend citeren en parodie͏̈ren van geliefde auteurs en de diverse afsplitsingen van de auteur en personen uit zijn omgeving.

Over J.M.A. Biesheuvel

Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel (Schiedam, 23 mei 1939 – Leiden, 30 juli 2020), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, was een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi, waarmee hij onmiddellijk naam maakte.

Levensloop

Biesheuvel studeerde vanaf 1960 rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werd lid van de studentenvereniging Catena en schreef voor het verenigingsblad en het Leids Universiteits Blad.

In Biesheuvels werk komt onder andere zijn bijzondere relatie tot uiting met de jurist en essayist Huib Drion en de hoogleraar Russische literatuur Karel van het Reve, wiens colleges hij als bijvakstudent volgde en in wie hij God zag. Hij onderhield met hen een intensieve correspondentie.

De schrijver heeft gewoond aan het Rapenburg, de Nieuwe Rijn en de Brahmslaan. Later nam hij zijn intrek in Kernstraat 9, een houten huis genaamd Sunny Ho…Lees verder op Wikipedia