Boek
Nederlands

Het eiland van elkaar

Jo Gisekin (auteur)

Het eiland van elkaar

In de reeks:
Titel
Het eiland van elkaar
Auteur
Jo Gisekin
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2006
183 p.
ISBN
90-77757-55-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jooris van Hulle maakte een selectie uit het dichtwerk van de Vlaamse Jo Gisekin (pseudoniem van Leentje Vandemeulebroecke) en schreef er een toegankelijke inleiding bij. De dichteres weeft een homogeen totaalwerk rond terugkerende thema's als leven, liefde, lijden, dood en geboorte, muziek en grafiek. Ze verheft het persoonlijke en anekdotische tot een universeel niveau. Ze schuwt de aanklacht niet van een soms harde en onmenselijke wereld ('We blijven meedogenloos onszelf verschansen'), maar biedt tegelijk weerwoord aan de duisternis met de zoete troost van de liefde: 'Soms / hoor je liefhebben / als explosie / van hoorloos verdriet'. Deze poëzie boeit door de rijke variatie aan emoties, de narratieve toon en het inlevingsvermogen. De strakheid van de versregels houdt dit alles in toom. De afwisseling van de ik-, jij- en zij-vorm doet een subtiele dialoog ontstaan tussen inleving en afstandelijk observeren. De selectie uit de bundels die tussen 1969 en 2003 verschenen werd aangevuld…Lees verder

Over Jo Gisekin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fritsebits

Jo Gisekin (Gent, 14 mei 1942) is het pseudoniem van Leentje Vandemeulebroecke, Vlaamse dichteres en kleindochter van Stijn Streuvels.

Levensloop

Jo Gisekin groeide op in Machelen aan de Leie. Na de humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn-instituut te Eeklo studeerde zij Moderne communicatiemedia (pers, radio, televisie) aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen (thans Thomas More Hogeschool) te Antwerpen en een jaar Franse taal en cultuur aan de Sorbonne in Parijs. Daarna werkte ze vier jaar op de redactie van uitgeverij Desclée de Brouwer te Brugge. Na haar huwelijk met Ludo Simons in 1970 verhuisde ze naar Antwerpen. Het echtpaar heeft drie kinderen.

Gedichten

Jo Gisekin is in de eerste plaats bekend om haar dichtwerk, dat onder andere de volgende bundels omvat:

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek