Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Wanneer gevoelige geheime informatie per ongeluk in handen van een Zweedse vrouw komt, is de CIA bereid tot het uiterste te gaan om die informatie te bemachtigen.
Titel
De zwemmer
Auteur
Joakim Zander
Vertaler
Angélique de Kroon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Simmaren
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2016 | Andere uitgaven
397 p.
ISBN
9789023496533 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

SCHOOLSLAG IN OORLOGSTIJDEN

Wat is het recept van een bloedstollende thriller die je ook nog een geweten schopt? De Zwemmer van Joakim Zander duikt in de wereld van ijskoude spionnen, bloedambitieuze Europarlementariërs en geheime diensten die iedereen aan de galg kunnen praten. Ook u.

Klara Walldéen is een van de vele jonge mensen die in het Europees Parlement in Brussel werken. Ze heeft een paar ronkende diploma's, een minnaar van wie ze (nog) niet weet dat hij getrouwd is én een ongewone jeugd achter de rug. Haar moeder kwam om bij een bomaanslag in Damascus, haar vader is onbekend. Klara heeft alles om het te maken, tot haar ex-vriend Mahmoud in Brussel opduikt en haar om hulp smeekt. Hij werkt aan een proefschrift over Britse en Amerikaanse privéfirma's die in Irak en Afghanistan taken uitvoeren die daarvoor alleen voor het leger waren bestemd.

Een oude legermakker van Mahmoud bezorgt hem ongevraagd een foto van een krijgsgevangene die in Amerika vreselijk wordt gefolterd. Er is nog heel wat meer bewijsmateriaal, en dat is zo explosief dat de CIA Mahmoud en Klara meteen moet uitschakelen. Intussen begint de internationale geruchtenmolen te draaien, die Mahmoud nog voor hij dood is tot terrorist heeft verketterd. Dat maakt het makkelijker om hem uit te …Lees verder

Klara Walldeen werkt in Brussel als politiek adviseur. Door een onverwacht contact met een ex-vriend komt zij in het bezit van zeer geheime informatie over de handelwijze van de Amerikanen in Afghanistan. De CIA doet alle moeite om de informatie in bezit te krijgen, en deinst daarbij niet terug voor het gebruik van geweld. Klara moet vluchten, maar wordt steeds weer opgespoord door de CIA. Via een list slaagt zij erin haar leven te redden, ook al is dat ten koste gegaan van de levens van vele anderen. De schrijver is afkomstig uit Zweden, waar ook een groot deel van het verhaal plaatsvindt. De sfeer is ingehouden koel. De personen komen uitstekend uit de verf als echte mensen, met hun goede en slechte kanten. De afloop is bevredigend, maar niet voorspelbaar. De dialogen en acties volgen elkaar in hoog tempo op, waardoor de spanning wordt opgevoerd tot een spannend einde. Liefhebbers van Scandinavische thrillers zullen ook dit debuutboek slechts met moeite kunnen wegleggen.