Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vuurvolk

Joanne Harris (auteur)
+1
Vuurvolk
×
Vuurvolk Vuurvolk
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Malin is geboren met een runenteken in haar hand. Daardoor beschikt ze over magische krachten. Deze heeft ze nodig om haar spannende opdracht te vervullen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Vuurvolk
Auteur
Joanne Harris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Runemarks
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2008 | Andere uitgaves
479 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: Runenvuur
ISBN
9789026132308

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Vuurvolk schreef Joanne Harris een kanjer van een fantasyboek, waarin Malin Smid door het leven gaat met een runenteken op haar hand getekend. Haar leven speelt zich dan ook in eerste instantie af in het dorpje Malbry in een afgelegen vallei in de 'Middenwerelden', dat een van de Negen Werelden van het universum vormt. Wanneer het verstoten buitenbeentje van het dorp ontmoet Malin de Anderlander Eenoog, die eveneens getekend is door een rune, voelt ze zich erg verbonden. Door hem is ze gebeten om onderwezen te worden in de legenden van de Negen Werelden, het gebruik van runen en magische krachten, net hetgeen waar De Orde paal en perk aan stelt en wil verbannen. Eenoog wordt omschreven als iemand die "verhalen had verzameld alsof het zakmessen waren, of vlinders of stenen. Een verhalenverteller sterft nooit, maar hij leeft voort in zijn verhalen ? zolang er mensen zijn die willen luisteren." Malin luistert, en geraakt in de ban.

Wanneer Malin overtuigd is om de schat…Lees verder
In de Middenwerelden waar Malin opgroeit, is elke vorm van magie uit den boze. Orde is het devies. Het runenteken in haar hand verbindt haar met andere tijden en werelden. Door haar vriendschap met Eenoog, ook voorzien van een runenteken, wordt ze ingewijd in de magische krachten die ze nodig heeft voor haar opdracht. In een wervelend, fantastisch avontuur maakt ze kennis met allerlei wezens uit de andere acht werelden, die haar soms vriendschappelijk, maar ook vaak vijandig gezind zijn. Het kost even moeite om in het verhaal te komen, maar dan laat het niet meer los. De personages zijn origineel en goed uitgewerkt. De stijl is tamelijk volwassen, met veel cynische humor. Voorin staat een overzicht van de negen werelden en de personages en een uitleg van de runentekens. Het boek vraagt om een vervolg. Geschikt voor geoefende lezers vanaf ca. 12 jaar die houden van sprookjes en fantasy.

Vuurvolk

De veertienjarige Malin weet dat ze anders is dan haar dorpsgenoten, daarvoor hoeft ze maar naar het runenteken op haar hand te kijken. De dorpelingen zien het als een teken van hekserij en kijken haar er op aan, gezien de Orde overheerst in de Middenwerelden, en Chaos, magie en bijgeloof ten strengste verboden zijn. Maar niet meer voor lang, nu Malin de Zeven Slapers in de Wereld Hieronder heeft wakker gemaakt. Dit verhaal vordert uiterst langzaam, en is slaapverwekkend. Je heb de indruk telkens hetzelfde te lezen. Bijzonder irritant is het steeds terugkerende magische woordgebruik dat volstrekt onbegrijpbaar is: “Het netwerk van signaturen, ..., was uitgedund en bijna verdwenen, op een bijzonder helder en krachtig spoor na, dat alles overstemde en haar met nieuwsgierigheid vervulde. Het had een ongebruikelijke kleur, ..., die haar blind maakte voor haar eigen verzwakte glam en de stiekeme schittering in de ogen van de kobold.” (p. 77)

Over Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, geboren op 3 juli 1964, in Barnsley, Yorkshire, Engeland, is een Britse schrijfster, met een Franse moeder en een Engelse vader. Ze werd geboren in haar grootouders' snoepwinkel en haar leven was gevuld met eten en folklore. Haar overgrootmoeder stond bekend als een heks en een genezer. Dit was een omgeving die een grote rol zou gaan spelen in haar verdere leven als romanschrijfster.

Ze ging naar de Wakefield Girls Highschool, Barnsley Sixth Form College (Een school waar ze haar laatste twee jaar van het secundaire onderwijs volgde). Ze studeerde Moderne en Middeleeuwse Talen aan het St Catharine's College te Cambridge. Haar eerste roman The Evil Seed werd gepubliceerd in 1989, maar het boekte weinig succes, evenmin als haar tweede roman: Sleep, Pale Sister (1993). In 1999 werd Chocolat de nr. 1 in de bestsellerlijst van de London Sunday Times. Het boek was gebaseerd op eten en een exotisch gebied in Gers in Frankrijk…Lees verder op Wikipedia