Engeland, 1935. Nadat een jongeman vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht vanwege een valse beschuldiging van verkrachting, probeert de jonge vrouw die hem beschuldigd heeft met zichzelf in het reine te komen en de aangerichte schade te herstellen.
Onderwerp
Schuld en boete
Titel
Atonement
Regisseur
Joe Wright
Naar het werk van
Ian McEwan
Acteur
James McAvoy Keira Knightley 1985-
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2010
1 blu-ray
Oorspr. opname
2007
Speelduur
ca. 125 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Chinees Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Portugees, Fins, Zweeds, Grieks, Chinees, Japans, Engels voor slechthorenden
EAN
5050582759594

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kostuumdrama uit 2007 van Joe Wright naar de bestseller 'Boetekleed' van Ian McEwan. In de hoofdrollen Keira Knightley, eerder te zien in Wright's verfilming van 'Pride and prejudice' en James McAvoy, en verder onder meer Saoirse Ronan en Romola Garai. Het verhaal begint in Engeland, 1935. De dertienjarige Briony, die later schrijfster wil worden, en haar oudere zus brengen de zomer door op het landgoed van hun ouders. Door een misverstand beschuldigt Briony hun jeugdvriend en verloofde van haar zus van verkrachting, wat van grote invloed is op hun verdere levens. Het verhaal gaat echter ook over waarheid, leugens, schuldgevoel, herinnering en de kracht van verbeelding. De recensenten oordelen erg verschillend. Dana Linssen (NRC 31-10-'07) vindt dat Wright de plank volledig misslaat en dat de film de ambiguïteit van het boek mist. Ronald Ockhuysen (Volkskrant 1-11-'07): '(...) Atonement schuwt het grote gebaar niet. (...) Dit pact tussen liefde en verdriet maakt ontroering onontkoomba…Lees verder

Over Joe Wright

Joe Wright (Londen, 25 augustus 1972) is een Brits filmregisseur.

Hij regisseerde onder meer de films Pride and Prejudice, Atonement, The Soloist, en Hannah. Hij won een BAFTA Award als beste nieuwkomer (regisseur).

Wright is gehuwd met Anoushka Shankar, een bekend sitarspeelster en dochter van Ravi Shankar.

Filmografie

  • 1997: Crocodile Snap (korte film)
  • 1998: The End (korte film)
  • 2005: Pride and Prejudice
  • 2007: Atonement
  • 2009: The Soloist
  • 2011: Hanna
  • 2012: Anna Karenina
  • 2015: Pan
  • 2017: Darkest Hour
  • 2021: The Woman in the Window
Lees verder op Wikipedia