Daisy
Nederlands

Denken als ambacht : de levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen

Joël De Ceulaer (auteur), Jean Paul Van Bendegem (inleider), Ivan Sonck (verteller)
+1
Denken als ambacht : de levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen
×
Denken als ambacht : de levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen Denken als ambacht : de levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen

Denken als ambacht : de levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen

Genre:
Deze tien interviews met Vlaamse filosofen als Etienne Vermeersch en Jaap Kruithof verschenen eerder in het weekblad Knack. De gesprekken gaan over levensvragen, de dilemma’s van de moderne tijd, de wetenschappelijke uitdagingen en de manier waarop we met elkaar samenleven.
Titel
Denken als ambacht : de levenswijsheid van tien Vlaamse filosofen
Auteur
Joël De Ceulaer
Inleider
Jean Paul Van Bendegem
Verteller
Ivan Sonck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2012
1 cd
Speelduur
4:57
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij Antwerpen
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem
Plaatsingssuggestie
152 (SISO) Filosofen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Joël De Ceulaer is journalist. Zijn specialisme: de grote vragen van het leven. In dat kader heeft hij voor het Vlaamse weekblad 'Knack' in de loop der jaren een groot aantal interviews gehouden, die deels ook in boekvorm zijn gepubliceerd, in 'Grote vragen' (2005) en 'Homo sapiens' (2008). Deze nieuwe bundel bevat opnieuw tien interviews, ditmaal met professionele Vlaamse filosofen. Verbindende schakel: alle tien zijn inmiddels met emeritaat en de gesprekken gaan dan ook niet zo zeer over technisch wijsgerige zaken als wel over de vraag wat hen gedreven heeft om hun leven te wijden aan de wijsbegeerte en wat voor inzichten hun dat op het gebied van hun vak maar vooral ook op dat van hun persoonlijk leven heeft opgeleverd. Voor de lezer betekent dat een eerste kennismaking met tien prominente denkers, boeiend, zij het wat oppervlakkig. Met foto's van de geïnterviewden en een zeer beknopte biografie.

Over Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer (Geel, 1964) is een Belgisch journalist en schrijver.

Levensloop

De Ceulaer behaalde zijn licentiaat Germaanse filologie (1982-1986) en kandidatuur filosofie (1986-1988) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tijdens zijn studies was hij vicepreses van de faculteit letteren samen met preses Ivan De Vadder.

Vanaf 1989 begon hij te werken als (freelance) journalist voor het weekblad Panorama. Ondertussen deed hij 20 maanden burgerdienst in plaats van legerdienst omdat hij vreesde voortdurend te zullen botsen met de hiërarchie. Van 1995 tot het opdoeken van het tijdschrift in 1997 was hij hoofdredacteur bij Panorama. Na enkele jaren freelance werk voor De Standaard, De Morgen en Knack kwam De Ceulaer in 1999 in vaste dienst bij het weekblad Knack (1999-2011).

Op z'n vierenveertigste werd De Ceulaer voor het eerst vader van een dochter. In 2011, omdat hij niet onder de nieuwe hoofdredacteur Johan Van O…Lees verder op Wikipedia

Suggesties