Boek
Nederlands
Titel
Vlaanderen
Auteur
Joep Dohmen 1960- Gert Bosch
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: ANWB, 2001 | Andere uitgaves
300 p. : ill.
ISBN
90-18-01262-9
Plaatsingssuggestie
985.3 (SISO) Vlaanderen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze ANWB-gids volgt het stramien van de reeks: eerst veel uitleg over landschap, geschiedenis, bevolking, staat, talen, godsdienst en economie, dan grondige plaatsbeschrijvingen per provincie. De praktische info gaat over reismogelijkheden, logies, eten, drinken, sport en formaliteiten. Het lexicon is vooral kunsthistorisch en historisch getint. De informatie is niet verheerlijkend: bij Turnhout lees je terecht: 'Turnhout heeft maar weinig van zijn historische schoonheden bewaard'. De gids is bedoeld voor toeristen met een ruime culturele en historische interesse. Op de plattegrondjes van de stadskernen staan de voornaamste monumenten. De foto's zijn klein, maar mooi. Het formaat past net in de hand. Wat betreft kunst en geschiedenis overtreft deze gids zijn veel uitvoerigere concurrent van Trotter, maar deze is dan weer omvangrijker en geeft ook veel meer praktische tips voor wie zijn stadsbezoek wil combineren met een betaalbare etentje. Enkele opmerkingen: hoewel de auteurs de taa…Lees verder

Over Joep Dohmen

Joep Dohmen (Heerlen, 22 april 1960) is een Nederlandse journalist die werkzaam is voor NRC Handelsblad.

Dohmen is een broer van de journalisten Hub en Jean Dohmen.

Opleiding

Dohmen volgde na zijn middelbare school een hbo-opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Na zijn studie ging hij werken als (onderzoeks)journalist.

Werk

Dohmen was onder meer journalist voor het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger en is sinds 1999 verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij werkt als onderzoeksjournalist en onderzoekt maatschappelijke fenomenen op diverse gebieden.

In 2007 hield Dohmen zich onder meer bezig met de nasleep van de bouwfraude en het beschrijven en in kaart brengen van de extreemrechtse politieke stromingen in Nederland.

Dohmens beoordeling van de Heerlense burgemeester Marcel van Grunsven in De geur van kolen (2013) als te coöperatief met de be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties