Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

10 tegen 1

Joep Van Deudekom (auteur), Michiel Van De Vijver (illustrator)
Er gebeuren rare dingen sinds het team van Pieter en Guus in de C1 speelt. De nieuwe trainer is een bullebak, bij elke wedstrijd staat een duo Chinezen verslag te maken en verdediger Kevin houdt iets geheim. Pieter en Guus zoeken het uit.
Onderwerp
Voetbal
Titel
10 tegen 1
Auteur
Joep Van Deudekom
Illustrator
Michiel Van De Vijver
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Tien tegen één
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013
134 p. : ill.
ISBN
9789025861841 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Joep van Deudekom is vooral bekend als Nederlands cabaretier en radio- en televisiemaker. Ook als columnist heeft hij al zijn sporen verdiend. 10 tegen 1 is zijn derde aflevering in de reeks rond de voetballende broers Guus en Pieter. Voor zijn jeugdliteratuur laat Van Deudekom zich inspireren door zijn twee voetballende zonen. Natuurlijk heeft hij zelf ook sportervaring als oud-leraar lichamelijke opvoeding en voormalig coach van D3 FC De Bilt. Het verhaal begint met een grappige anekdote. Pieter klimt over het hek om een overgeschoten bal te halen, maar blijft haperen en hangt ondersteboven in zijn onderbroek aan het hek, te kijk voor jan en alleman. Ook de camera van ‘Sport in de regio’ legt alles vast. Pieter is beschaamd en durft de straat niet meer op. Toch laat hij zich overtuigen om opnieuw te gaan trainen. Hun nieuwe trainer is Fred Hoek, een bullebak, die niet nalaat om extra zware trainingen te geven als iemand te laat komt.
Maar dan gebeuren er opeens rare ding…Lees verder
De C1 van Hercules voetbalt prima. Niet alleen de broers Pieter en Guus staan hun mannetje. Ook Kevin en Dirk, een voetballend meisje dat eigenlijk Samantha heet, kunnen er wat van. Ze moeten erg wennen aan hun nieuwe trainer Fred, die streng is maar ook grapjes maakt, die door het team niet altijd gewaardeerd worden. Langs het veld staan opvallend vaak twee Chineze mannen. Uiteindelijk ontdekken de vrienden dat er via de Chinezen flink gegokt wordt op hun wedstrijden. Ze proberen de mannen te ontmaskeren, maar dat heeft veel voeten in de aarde. Dit grappig geschreven verhaal moet even op gang komen, maar daarna wordt het flink spannend. Er komen veel voetbalverslagen voorbij en ook vriendschap en avontuur zijn belangrijke ingrediënten. Helemaal leuk is dat het voetballende meisje in het team een hoofdrol vervult. Kinderen die gek zijn van voetbal kunnen hier hun hart ophalen. Het verhaal doet denken aan de boeken uit de serie 'Voetbalgoden' over de voetbalvrienden Stijn en Storm. Net…Lees verder