Boek
Nederlands

De beslissende sliding

Joep Van Deudekom (auteur), Michiel Van de Vijver (illustrator)
+1
De beslissende sliding
×
De beslissende sliding De beslissende sliding
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Pieter droomt elke nacht dat hij de beslissende sliding maakt in de finale van de Champions League. De sliding, niet het doelpunt: Pieter is een echte verdediger. Wanneer hij geselecteerd wordt voor Hercules, komt zijn droom een stuk dichterbij. Maar profvoetbal blijkt meedogenloos.
Onderwerp
Voetbal
Titel
De beslissende sliding
Auteur
Joep Van Deudekom
Illustrator
Michiel Van de Vijver
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013 | Andere uitgaves
140 p. : ill.
ISBN
9789025860011 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De beslissende sliding gaat over Pieter Brandsma, een jonge voetballer die de positie van verdediger inneemt. Hij en zijn broer Guus slagen in de selectie voor Hercules, een eerste opstap naar profvoetbal. Maar daar gaat het er heel anders aan toe dan Pieter gewoon is in zijn gezellige voetbalclubje. Iedereen wil de beste zijn en probeert elkaar op alle mogelijke manieren de das om te doen. Geweld en grove beledigen worden niet geschuwd. Pieter staat heel erg onder druk en al deze stress doet hem geen goed.
De ouders van Pieter en Guus vinden het allemaal maar niets, vooral niet als de schoolresultaten en ook de vriendschap tussen de twee broers eronder lijden. Toch geven ze hen nog een laatste kans. Als de broers, samen met hun vrienden Dirk en Enrique, maar ook met hun 'vijanden', Kevin en Mo2 een weekje naar Gent gaan voetballen, gebeurt er iets wat niemand had verwacht.
Het verhaal zit goed in elkaar en verrast tot op het einde. Vooral de tweede helft van het boe…Lees verder
De broers Pieter en Guus worden gevraagd mee te trainen bij Hercules, hofleverancier van het Nederlands voetbalelftal. Maar de concurrentie is groot en vooral Pieter heeft het zwaar. Zijn droom om superverdediger te worden bij een Champions League finale lijkt in duigen te vallen als zijn elftal bij een buitenlands reisje betrokken raakt bij een vervelend incident. Tamelijk voorspelbaar verlopend, maar vrolijk verteld voetbalavontuur dat voldoende onderhoudend is om de doelgroep, voetballiefhebber in de bovenbouw van de basisschool, geboeid te blijven houden tot de beslissende strafschoppenserie. Het taalgebruik is eenvoudig en de teksten bevatten veel dialoog, waardoor het eenvoudig wegleest. De karakters zijn herkenbaar, waardoor de lezer zich snel zal identificeren met de helden uit het verhaal. Het verhaal zelf is opgedeeld in een eerste en tweede helft, een verlenging en de al genoemde strafschoppenserie. De eenvoudige zwart-wittekeningen zijn weliswaar speels, maar komen wat kin…Lees verder