Boek
Nederlands

Darwins moordbekentenis : de ontwikkeling van het denken van Charles Darwin

Johan Braeckman (auteur)

Darwins moordbekentenis : de ontwikkeling van het denken van Charles Darwin

De invloed die de evolutietheorie van Charles Darwin (1809-1882) heeft gehad op de ontwikkeling van het denken van de mens over zichzelf en de natuur.
Titel
Darwins moordbekentenis : de ontwikkeling van het denken van Charles Darwin
Auteur
Johan Braeckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nieuwezijds, 2008 | Andere uitgaves
239 p. : ill.
ISBN
9789057122965
Plaatsingssuggestie
574 (SISO) Biologie ; Evolutie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 39 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De interesse in het werk en leven van Charles Darwin leeft! Getuigen hiervan zijn de talrijke recente heruitgaven van Darwins oorspronkelijke werk (ook in het Nederlands), alsook de aandacht voor populaire werken van neo-Darwinisten als Richard Dawkins of Daniel Dennet. Daarnaast zijn er nog veel meer werken over Darwin, zijn leven en zijn theorie. Al deze boeken vormen inmiddels een soort onoverzichtelijk woud. Bovendien zijn sommige werken historisch gedateerd, doordat aanvankelijk alleen gecensureerde of incomplete versies van Darwins werk verschenen. Nu de ongecensureerde versies en Darwins oorspronkelijke briefwisseling uit de kast zijn komen vallen, verschijnt een nieuw en genuanceerder beeld, en dienen oude ideeën over Darwin te worden herzien. Met het verschijnen van Darwins moordbekentenis kan men eindelijk door de bomen het bos weer zien. Johan Braeckman, filosoof aan de universiteit van Gent, ontrafelt Darwins gedachtegang en weet diens wetenschappelijke kentering hi…Lees verder
Charles Darwin heeft met de formulering van zijn evolutietheorie een geheel vernieuwende manier van denken over de mens en de natuur geïntroduceerd. Voor het eerst werd geen verklarende kracht van 'boven' of 'buiten' aangehaald. Het doel van het boek is een chronologisch overzicht te geven van de ontwikkeling van het denken van Darwin zelf, en op dat van de mens in het algemeen. Het bevat veel literatuurverwijzingen voor eventuele verdere verdieping. De invloed van Darwins theorie op zulke uiteenlopende zaken als de plaats van de mens in de kosmos en het wetenschappelijk verklaren van menselijk gedrag komen aan bod. Het is inzichtelijk te zien hoe Darwin worstelde met zijn (christelijk) geloof, met name voor hen wiens geloof niet strookt met modern wetenschappelijk denken en daar moeite mee hebben. De schrijver doceert wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Een zeer grondig en kritisch boek, buitengewoon waardevol voor diepe denkers. Paperbackeditie.

Over Johan Braeckman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gwenny Cooman

Johan Braeckman (Wetteren, 1965) is een Vlaamse filosoof. Hij is gewoon hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, mede-oprichter van De Maakbare Mens en redactielid van Wonder en is gheen Wonder, het tijdschrift van SKEPP. Braeckman was van 2003 tot 2008 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 bekleedde hij de leerstoel Willy Caelewaert aan de VUB. Hij gaf gastcolleges aan de Rutgers-universiteit (VS) en diverse andere wetenschappelijke instellingen.

Levensloop

Johan Braeckman studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en menselijke ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1993-1994 studeerde hij Environmental History en Human Ecology aan de Universiteit van Californië - Santa Barbara. In 1997 promoveerde hij tot doctor in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent op het proefschrift De natuurlijke orde tussen noodzaak en toeval, welwillendheid en vijandschap, ontwerp en evoluti…Lees verder op Wikipedia