Boek
Nederlands

Vorsten : van Pepijn tot Karel

Johan De Cock (auteur), Marcel Kocken (nawoord)
Geschiedenis van de heersers die vanaf Pepijn van Landen (zevende eeuw) tot en met Karel V (zestiende eeuw) Vlaanderen regeerden.
Titel
Vorsten : van Pepijn tot Karel
Auteur
Johan De Cock 1947-
Nawoord
Marcel Kocken 1935-
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Uitgeverij Elena, 2017
264 p. : ill.
ISBN
9789082416046 (hardback)
Plaatsingssuggestie
925 (SISO) Middeleeuwen ; Nederlanden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 40 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De portretten die in dit boek worden getekend, zijn geïnspireerd op de stenen hoofden die een galerij van het Mechelse stadhuis sieren. Ze lopen van Pepijn van Landen (zesde/zevende eeuw) tot Karel V in de zestiende eeuw, met verder onder anderen Karel de Grote, Otto I en Karel de Stoute. Tussen deze schetsen in staan 'cursiefjes' waarin aandacht wordt gegeven aan bepaalde personen (zoals Bonifatius) of fenomenen (bijvoorbeeld de kruistochten of de zwarte dood). Een en ander is aantrekkelijk geïllustreerd met vele (kleuren)foto's. Het boek lijkt vooral gericht op een Vlaams publiek – ofschoon Nederlanders het ook wel interessant kunnen vinden –, maar wat voor soort publiek? Historici vinden er wel erg veel bekend materiaal in, leken zullen af en toe te weinig uitleg vinden bij bepaalde termen en/of gebeurtenissen. Blijft over dat het leuk bedacht is om een boek te maken dat de Mechelse beeldengalerij van een historische achtergrond voorziet. Een beetje jammer is dat er hier en daar wa…Lees verder

Over Johan De Cock

Johan (Jo) De Cock (Sint-Niklaas, 1955) was een Belgisch topambtenaar.

Levensloop

De Cock studeerde van 1972 tot 1978 aan de Universitaire Instelling Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is licentiaat in de rechten en criminologie.

In 1977 ging hij aan de slag als assistent op de Rechtsfaculteit-Instituut voor Sociaal recht van de Katholieke Universiteit Leuven. Vervolgens werd hij werkzaam als secretaris bij het CEPESS, de toenmalige gezamenlijke studiedienst van de CVP en de PSC. Van 1985 tot 1993 was hij werkzaam op achtereenvolgens de kabinetten van Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene.

Op 1 oktober 1993 werd hij aangesteld als adjunct-administrateur-generaal bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Sinds 1 april 1995 is hij er administrateur-generaal. Dit mandaat werd verlengd in 2015 en 2020. In 2021 ging hij met pensioen.