Dvd
Engels

Shadow world

Johan Grimonprez (regisseur)
Aanklacht tegen de internationale wapenhandel die een bedreiging kan vormen voor de democratie vanwege de verwevenheid met de politiek.
Onderwerp
Wapenhandel
Titel
Shadow world
Regisseur
Johan Grimonprez
Taal
Engels
Uitgever
Dalton Distribution, © 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
94 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
EAN
5051083116619
Plaatsingssuggestie
399.64 (SISO) Samenleving ; Oorlog - Vrede (ZIZO)
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Documentaire van de Belgische regisseur Johan Grimonprez (Double take; D.I.A.L. history), losjes gebaseerd op het boek 'The shadow world: inside the global arms trade' van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein (vertaald als 'Handelaren des doods'*, 2011). Grimonprez laat de schimmige wereld van de internationale wapenhandel zien met behulp van interviews met onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, afgewisseld met archiefmateriaal en filosofische bedenkingen van Eduardo Galeano. Het verhaal begint in de Eerste Wereldoorlog en loopt door tot het heden. NRC (15-11-'16) schrijft: '(...) Shadow World grijpt te breed om diep te gaan. (...) Maar die sprankjes hoop ogen erg willekeurig in een documentaire die schippert tussen pamflet en collage: te specifiek voor suggestie, te onscherp voor een betoog. (...)' De meeste reacties zijn positiever. Dana Linssen (NRC 28-12-'16) daarentegen rekent de film bij de beste van 2016. En VPRO Cinema (vpro.nl) schrijft: 'Onve…Lees verder

Over Johan Grimonprez

CC BY 3.0 - Foto van/door Zapomatik

Johan Grimonprez (Roeselare, België, 1962) is een Belgische videokunstenaar, regisseur en curator. Hij is vooral bekend door zijn films Dial H-I-S-T-O-R-Y en Double Take.

Studie

Na zijn studie culturele antropologie studeerde Grimonprez verder in Fotografie en Mixed Media aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Grimonprez behaalde een MFA in Video & Mixed Media aan de School of Visual Arts in New York. In 1993 werd Grimonprez toegelaten tot het Whitney Museum Independent Study Program, waarna hij naar de Jan van Eyck Academie in Maastricht ging. In 1993 werkte Grimonprez eveneens aan de serie Besmette Stad voor het Belgische televisieprogramma Ziggurat.

Over het werk

Grimonprez maakte met Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) op documenta X in Kassel zijn intrede in de internationale kunstscene. Tien jaar later vond in 2007 het eerste retrospectief Jo…Lees verder op Wikipedia