Boek
Nederlands

Mala de Morgenster

Johanna Kruit (auteur), Kris Nauwelaerts (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Eine heeft een vriendin, Mala; zij zoekt spullen bij het groot vuil. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Helpen, Vriendschap
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Mala de Morgenster
Auteur
Johanna Kruit
Illustrator
Kris Nauwelaerts
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Assen: Maretak, 2011 | Andere uitgaves
24 p. : ill.
ISBN
9789043701105 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 'Schelpjesboeken' van uitgeverij Maretak zijn bestemd voor kinderen die net kunnen lezen. Op de cover vind je informatie over het AVI-niveau, het thema en de leeservaring. Binnenin word je verrast door een mooie lay-out met leuke en grappige prenten.

InMala de Morgenster (AVI 3) gaat Eines vriendin Mala elke morgen tussen het vuil op zoek naar bruikbare dingen die ze daarna verkoopt. Dit verhaal over anders-zijn is ongecompliceerd en valt op door een rechttoe rechtaan vertelstijl. Voor wie van collagetechniek houdt, is dit boekje ook visueel een aanrader.

[Sofie De Jonckheere]
Het jongetje Eine (lelijke naam) bewondert de volwassen vrouw Mala die Morgenster genoemd wordt vanwege haar ochtendlijke struinen langs het groot vuil. Op een dag mag hij zelfs mee. Het verhaal is helder en duidelijk, maar stelt niet veel voor. Het boekje moet het vooral hebben van de bijzondere illustraties, prachtige pen- en verftekeningen gecombineerd met een collagetechniek. De hoofdpersoon is nu eens een zachtgeaard jongetje met belangstelling voor 'kunst' en met leuke en normaal reagerende ouders. Leesoefenstof in een originele uitvoering. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar; door de inhoud ook geschikt om met volwassenen het lezen te oefenen.

Over Johanna Kruit

Johanna Kruit (Zoutelande, 14 december 1940) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Kruit groeide op als een na oudste in een gezin van elf kinderen. Haar vader was boekhandelaar. Kruit bezocht de mulo en werkte daarna als verpleegster in een kindersanatorium. Daarna had ze een tijdje een jeugdrubriek in een regionale krant. Toen ze op latere leeftijd last kreeg van een hernia en ze lange tijd op bed moest gaan liggen begon ze met schrijven.

In 1976 debuteerde bij uitgeverij WEL het boek Achter een glimlach. In 1989 kwam haar eerste kinderboek Als een film in je hoofd uit. Hierna ging ze verhalen en gedichten schrijven voor Vrij Nederland, Margriet, Okki, Taptoe en Mik-Mak. In 1996 kreeg ze een Vlag en Wimpel voor haar jeugdbundel Zoals wind om het huis. Kruit wordt samen met de schrijvers Leendert Witvliet, Wiel Kusters, Remco Ekkers en Ted van Lieshout gerekend tot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties