Boek
Nederlands

DOOD VAN EEN SOLDAAT

Johanna Spaey (auteur)

DOOD VAN EEN SOLDAAT

Een dorp in de buurt van Leuven wordt kort na de Eerste Wereldoorlog opgeschrikt door de moord op een oorlogsveteraan.
Onderwerp
Thrillers
Titel
DOOD VAN EEN SOLDAAT
Auteur
Johanna Spaey
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005 | Andere uitgaven
367 p.
ISBN
9046302431 9789046302439

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Debuut van de jonge Vlaamse schrijfster dat direct werd bekroond met de Gouden Strop 2005: een literaire thriller, waarin gevolgen van gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol spelen. Een dorp in de buurt van Leuven wordt in de zomer van 1919 opgeschrikt door de moord op een oorlogsveteraan. Als de eigenzinnige, jonge dorpsarts Sara Sondervorst op zoek gaat naar de moordenaar, blijkt het slachtoffer niet zo onschuldig en komen vele geheimen van het dorp aan het licht, ook dat van Sara. Naast Sara speelt haar zwaar door de oorlog getekende (ex-)geliefde Alexander een belangrijke rol. Beiden vertellen in de ik-vorm elk een deel van het verhaal. Uit het rapport van de jury van de Gouden Strop: 'een boek vol met angst, verweven met woede, onmacht, liefde, seks, en ja, geweld. Drijfveren en emoties van de karakters worden perfect blootgelegd. Passies, geheimen en opgekropte frustraties, met af en toe wat onderkoelde humor en dat alles mooi - met veel treffende dialogen …Lees verder

Over Johanna Spaey

Johanna Spaey (1966) is een Vlaams schrijfster, journaliste en eindredacteur.

Spaey werd geboren in Leuven en studeerde in deze stad en in Leiden assyriologie.

Dood van een soldaat (2005) is haar eerste misdaadroman, een thriller die zich afspeelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontving voor dit boek de Gouden Strop 2005. Op de Boekenbeurs van Antwerpen heeft ze op 1 november 2005 voor dit boek de Hercule Poirotprijs ontvangen, de prijs voor beste Vlaamse misdaadroman.

In 2021 verscheen haar roman Oktober is de mooiste maand, over de liefde tussen een Duitse terrorist met opvallende gelijkenissen met een lid van de Rote Armee Fraktion en een Vlaamse, 'de ander' die buiten zijn wereld staat.

Externe link