Oktober is de mooiste maand

Johanna Spaey (auteur)
+1
Oktober is de mooiste maand
×
Oktober is de mooiste maand Oktober is de mooiste maand

Oktober is de mooiste maand

Genre:
Als een tot levenslang veroordeeld lid van de Rote Armee Fraktion na twintig jaar gevangenis voorwaardelijk vrijkomt, vlucht hij naar Belgie͏̈ om zijn voormalige geliefde op te zoeken en overdenkt zijn leven.
Titel
Oktober is de mooiste maand
Auteur
Johanna Spaey 1966-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, 2021
205 p.
ISBN
9789044545364 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe een man een 'killer' wordt

In Johanna Spaeys nieuwe roman ontmoet een filosofiestudente een terrorist.

In oktober 1977 leert de Vlaamse Vera via haar zus Marie Stefan kennen, een Duitse geschiedenisleraar die lid is van een 'anarchistiese' groep die in het zog van de Rote Armee Fraktion acties plant om het in hun ogen verdorven kapitalistische systeem te ontwrichten met aanslagen, ontvoeringen en liquidaties. Vera en Stefan hebben een korte passionele relatie tot hij wordt opgepakt. In 2002 komt hij voorwaardelijk vrij en gaat op zoek naar Vera die nooit iets met de terreur te maken had en nu als biblio­thecaresse werkt. In Oktober is de mooiste maand toont Johanna Spaey overtuigend waarom het kwade zo menselijk is.

Oktober is de mooiste maand is de vijfde roman van Johanna Spaey, die in 2005 debuteerde met Dood van een soldaat, een spannende en veelbekroonde roman die speelt in de nadagen van WOI. Spaey is nog niet klaar met de oorlogen: de twee grootste drama's uit de 20ste eeuw spelen een belangrijke rol in het leven van Stefan en Vera. Zo is Stefan de zoon van een dom…Lees verder

Oktober is de mooiste maand

Eerste zin. Ze sturen mij naar hen toe omdat ik niets met hen te maken heb.

 

 

 

Op vraag van haar zus Marie brengt Vera een tas spullen naar Brussel. Ze moet die afleveren in een appartement waar ze twee Duitsers aantreft. Vooral met Stefan kan ze het opperbest vinden, ook al zegt hij haar ronduit dat haar fascinatie voor de filosofie van Pascal en Levinas getuigt van een reactionair-burgerlijke kijk op de realiteit en dat ze die heren beter zou inruilen voor Hegel en Marx. Stefan maakt deel uit van de Rote Armee Fraktion (RAF), de terroristische organisatie die met steun van de Oost-Duitse Stasi vooral in de jaren 1970 via bankovervallen, ontvoeringen en moorden West-Duitsland rijp wilde maken voor de revolutie. En die in Brussel een schuilhol had.

In Oktober is de mooiste maand neemt Johanna Spaey een duik in de psyche van Stefan en probeert ze te achterhalen hoe en waarom een geschiedenisleraar niet alleen een ontvoerder en koelbloedige moordenaar wordt, maar ook na bijna twintig jaar gevangenis nog steeds een gevoelig mens is. Want Spa…Lees verder

Stefan is geschiedenisleraar en geraakt langzamerhand in een politiek activistisch milieu. Hij wordt lid van de Rote Armee Fraktion. Het grootkapitaal is de grote vijand en op meedogenloze wijze worden banken overvallen, hooggeplaatste representanten van het kapitalisme ontvoerd of vermoord. Zijn familieverleden is gekleurd en verminkt door de oorlogen van Duitsland. Met medeterroristen ontwikkelt hij eendimensionale relaties. Een uitzondering daarop vormt Vera die een bijrol vervult in de terroristische cellen. In de vele betrekkingen die Stefan heeft met vrouwen is Vera de uitzondering. Na een jarenlange gevangenisstraf wordt hij voorwaardelijke vrijgelaten. Hij vlucht naar België en zoekt daar Vera weer op. Een weerzien na 25 jaar. Goed geschreven, maar een wat magere uitwerking en niet geheel overtuigende schets van terrorisme. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. De auteur (1966) is een Vlaamse journaliste die zowel non-fictie als fictie publiceert en in 2005 de Gouden Strop ontving…Lees verder

Over Johanna Spaey

Johanna Spaey (1966) is een Vlaams schrijfster, journaliste en eindredacteur.

Spaey werd geboren in Leuven en studeerde in deze stad en in Leiden assyriologie.

Dood van een soldaat (2005) is haar eerste misdaadroman, een thriller die zich afspeelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontving voor dit boek de Gouden Strop 2005. Op de Boekenbeurs van Antwerpen heeft ze op 1 november 2005 voor dit boek de Hercule Poirotprijs ontvangen, de prijs voor beste Vlaamse misdaadroman.

In 2021 verscheen haar roman Oktober is de mooiste maand, over de liefde tussen een Duitse terrorist met opvallende gelijkenissen met een lid van de Rote Armee Fraktion en een Vlaamse, 'de ander' die buiten zijn wereld staat.

Externe link