Daisy
Nederlands
In de Eerste Wereldoorlog zoekt een Vlaams meisje een goed heenkomen.
Titel
Vlucht
Auteur
Johanna Spaey 1966- (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2007
1 cd
Speelduur
03:37
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tweede roman van de Vlaamse winnares van de Gouden Strop 2005 is geen misdaadroman, zoals haar debuut ‘Dood van een soldaat’. Maar ‘Vlucht’, spelend tijdens de Eerste Wereldoorlog, is wel spannend. De dunne roman is opgedeeld in vier delen met vier perspectieven. Het eerste en laatste zijn heel kort en vanuit het perspectief van twee mannen verteld: een Duitse soldaat en een Vlaamse officier. De twee middelste vormen de kern van het verhaal, waarin we eerst de Leuvense Marieke volgen, wier ouders en kinderen voor haar ogen worden doodgeschoten, waarna zij naar Nederland vlucht. Zij vindt werk in een hotel in Oosterhout, waar ze zich probeert te troosten met mannengezelschap. Dit tot ergernis van de dochter van de hoteleigenaresse, Sybille. We volgen haar in het derde deel, waarin ze op zoekt gaat naar de officier uit Leuven op wie ze verliefd is. Beide vrouwen zijn op de vlucht, zowel letterlijk (naar Nederland en het klooster) als figuurlijk (voor intimiteit). De vluchtelingenprob…Lees verder

Over Johanna Spaey

Johanna Spaey (1966) is een Vlaams schrijfster, journaliste en eindredacteur.

Spaey werd geboren in Leuven en studeerde in deze stad en in Leiden assyriologie.

Dood van een soldaat (2005) is haar eerste misdaadroman, een thriller die zich afspeelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontving voor dit boek de Gouden Strop 2005. Op de Boekenbeurs van Antwerpen heeft ze op 1 november 2005 voor dit boek de Hercule Poirotprijs ontvangen, de prijs voor beste Vlaamse misdaadroman.

In 2021 verscheen haar roman Oktober is de mooiste maand, over de liefde tussen een Duitse terrorist met opvallende gelijkenissen met een lid van de Rote Armee Fraktion en een Vlaamse, 'de ander' die buiten zijn wereld staat.

Externe link

Lees verder op Wikipedia