Heidi gaat naar de stad om een gehandicapt meisje gezelschap te houden, maar heeft zo'n heimwee naar haar grootvader in de Alpen bij wie zij eerst woonde. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Gebergten
Titel
Heidi
Auteur
Johanna Spyri
Illustrator
Maja Dusíková
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Heidi
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2009 | Andere uitgaven
[25] p. : ill.
Aantekening
Vereenvoudigde uitg.
ISBN
9789051161083 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Vriendschap (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de dood van haar ouders wordt de kleine Heidi bij haar grootvader, die in de bergen woont, gebracht. Na enkele maanden gaat ze naar de stad als vriendinnetje voor de gehandicapte Klara. Daar wordt ze ziek van heimwee, ook al geeft een man haar een paar katjes. Tenslotte begrijpt de dokter dat Heidi terug moet naar opa in de bergen. Daar komt Klara in de zomer logeren en sterkt zo aan dat ze haar rolstoel niet meer nodig heeft. Prentenboek met een zo sterk verkorte tekst van het klassieke jeugdboek van de Zwitserse schrijfster (1827-1901) dat de gebeurtenissen soms wel erg snel op elkaar volgen. Zo komt Klara op een pagina Heidi bezoeken, gooit Heidi's vriendje Klara's rolstoel uit jaloezie de afgrond in en knapt Klara zo sterk op dat ze die rolstoel niet meer nodig heeft: ze kan weer lopen. De lieve, romantische aquarellen met een ouderwetse sfeer lopen soms door over twee pagina’s. Er zijn details te zien als een eekhoorn, vogels, konijnen. In de tekst wordt een rond gat in het da…Lees verder

Over Johanna Spyri

Johanna Spyri, geboren als Johanna Louise Heusser (Hirzel, 12 juni 1827 - Zürich, 7 juli 1901), was een Zwitsers schrijfster. Ze schreef onder andere het beroemde boek Heidi, dat later ook verfilmd is.

Biografie

Johanna was het vierde van zes kinderen van arts Johann Jacob Heusser en dichteres Meta Heusser-Schweizer. Ze groeide op in Hirzel, een dorp in het kanton Zürich. In 1852 trouwde ze met Johann Bernhard Spyri. Haar eerste verhaal (Ein Blatt auf Vronys Grab) verscheen pas in 1871, toen Spyri 44 was. In 1881 schreef ze Heidis Lehr- und Wanderjahre, dat een groot succes werd. Het jaar daarna kwam een vervolg uit, Heidi kann brauchen was es gelernt hat. Het boek wordt ook nu nog veel gelezen, en is meerdere malen verfilmd.

Alle boeken en teksten van Johanna Spyri werpen een kritische, nietsverhullende blik op Zwitserland en op het leven van mensen tijdens de vroege industrialisatie. Voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties