Daisy
Nederlands

Heb vertrouwen : 365 teksten voor elke dag van het jaar

Johannes Paulus II (auteur), Tom Zwaenepoel (samensteller), Walter De Meyere (verteller)
In dit boek komt Johannes Paulus II (1920-2005) aan het woord. De 365 fragmenten zijn gekozen uit zijn gesproken en geschreven teksten en bevatten, behalve meditaties over het geloof, het gebed, de eucharistieviering en het evangelie ook bedenkingen over menselijke gevoelens, waarden, verlangens en feestdagen. Een beklijvend boek om een jaar mee te leven!
Titel
Heb vertrouwen : 365 teksten voor elke dag van het jaar / Johannes Paulus II ; samengest. door Tom Zwaenepoel
Auteur
Johannes Paulus II (paus)
Samensteller
Tom Zwaenepoel
Verteller
Walter De Meyere  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
9:03
Oorspr. uitgever
Lannoo
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem
Plaatsingssuggestie
245 (SISO) Bezinningsteksten ; Bezinningsteksten (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 365 fragmenten in dit dagboek bevatten meditaties over het geloof, gebed, eucharistie en evangelie. Paus Johannes Paulus II verbindt deze thema’s met allerlei menselijke gevoelens, waarden en verlangens. Dragende krachten van de man zijn respect voor het leven, geloof in de jeugd, streven naar wereldvrede en de rechten van de mens. Belangrijk in zijn geloof is onder meer de overtuiging dat een ascetische houding het enige juiste antwoord is op de verleidingen van de consumptiemaatschappij. Dialoog en samenwerking met andersdenkenden zijn daarbij goede instrumenten. De teksten getuigen van een indrukwekkende rooms-katholieke vroomheid, die, voor zover naar binnen gericht, overtuigend en warm overkomt. Het is prachtig een heldere spirituele stem te horen tegenover al het hedonistisch geweld van onze maatschappij. Maar het lijkt niet eenvoudig een begrip als dialoog ook binnen de kerk toe te passen. Zijn opvattingen op dit gebied zullen niet door iedereen worden gedeeld. Samensteller …Lees verder

Over Johannes Paulus II

CC BY 4.0 - Foto van/door Rob Croes (ANEFO)

Paus Johannes Paulus II, Latijn: Ioannes Paulus PP. II, geboren als Karol Józef Wojtyła (uitspraak) (Wadowice, 18 mei 1920 – Vaticaanstad, 2 april 2005), was een Pools priester die aartsbisschop en kardinaal werd en uiteindelijk op 16 oktober 1978 verkozen tot 264e paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij was de opvolger van de plotseling en na een bijzonder kort pontificaat (33 dagen) overleden Johannes Paulus I. In zijn hoedanigheid van paus was hij tevens soeverein staatshoofd van Vaticaanstad, alsook bisschop van Rome.

Hij was de eerste Poolse paus en de eerste niet-Italiaan sinds de uit de Nederlanden afkomstige Adrianus VI (1522-1523). Op 1 mei 2011 werd hij door zijn opvolger, paus Benedictus XVI, zalig verklaard. Op 27 april 2014 werd hij door paus Franciscus heilig verklaard. De Kerk gedenkt hem op 22 oktober, de dag waarop hij in 1978 als paus werd geïntroniseerd.

Jeugd en roeping

Johannes Pau…Lees verder op Wikipedia

Suggesties