Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een verhaal uit de Zonnestad : roman

Een verhaal uit de Zonnestad : roman

Genre:
Als een student in Damascus het meisje van zijn dromen ziet, volgt hij haar en raakt in de ban van haar en haar familie.
Titel
Een verhaal uit de Zonnestad : roman
Auteur
John-Alexander Janssen 1984-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
221 p.
ISBN
9789029511841 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhaal uit de Zonnestad

Eerste zin. 'Doctor Fayoun?'

Het heeft nog lang geduurd voor de gruwel in Syrië is doorgedrongen tot de Nederlandse literatuur – normaal is er altijd wel een maatschappelijk betrokken auteur te vinden die wereldleed in woorden giet. Dapper van debutant Janssen om zijn roman op de vooravond van de burgeroorlog te laten afspelen, maar of het verstandig was? Janssen volgt de naïeve student Fayoun, die aan zijn ouders belooft ingenieur te worden maar er cursussen filosofie bij neemt. Niet enkel omdat Socrates zo’n interessante denker was, maar ook om dichter bij dat ene bloedmooie meisje Zania te komen. Dus krijgen we: een hoofse jongen, een rebels meisje, een stiekem glas wijn, gegluur en gebloos, stroeve gesprekken en heel veel hoogdravende jongenspraat. Een puberroman, maar dan in Syrië in plaats van Utrecht. Ondanks de couleur locale – lees: veel thee, dadels en tabouleh – en de uitgebreide dankbetuiging aan Robert Fisk leer je niets bij over de menselijke en pol…Lees verder

Nadat Hamza Zania ontmoet weet hij het zeker: dit is de vrouw van zijn dromen. Om haar hart te veroveren zet hij alles op alles wat hem een zeer nauwe band met haar familie oplevert. Zal het hem lukken Zania voor zich te winnen? Na de eerste drie pagina’s weet de lezer al hoe het verhaal zal aflopen zonder dat dit afbreuk doet aan de leeservaring. Dat laatste is te danken aan het zeer herkenbare, authentieke hoofdpersonage Hamza. Met een enkele uitzondering wordt alles vanuit zijn perspectief geschreven waarbij de nadruk ligt op zijn doorsnee leven in plaats van het land (Syrië) waarin hij woont. Het benoemen van het regime en de bijhorende sfeer komt alleen in functie van Hamza’s beleving naar voren. Dit is een grote meerwaarde en zorgt voor begrip en verbintenis. De uitstekende, gevoelsgerichte schrijfstijl in combinatie met de mooie vergelijkingen en vele filosofische aanzetten die het boek rijk is, maken dit tot een actuele aanrader. Debuutroman.