Trocadéro : roman

Een jurist gaat na een belangrijk sollicitatiegesprek voor enkele maanden naar Parijs en raakt daar bevriend met de vrijgevochten Danto die hem meesleept in een risicovol parcours.
Onderwerp
Schuld
Titel
Trocadéro : roman
Auteur
John-Alexander Janssen 1984-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
269 p.
ISBN
9789029539821 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De hoofdfiguur in deze roman, de jurist Julian Perceval, gaat na een belangrijk sollicitatiegesprek (voor een aanstelling als rechter) voor enkele maanden naar Parijs. Daar maakt hij kennis met zijn buurvrouw, een jonge kunstenares, en met twee Nederlandse studenten, van wie vooral de rebelse, vrijgevochten Danto hem intrigeert. Deze Danto sleept Julian, die graag de controle wil houden, tegen wil en dank mee in een risicovol parcours tegen de achtergrond van een woelig Parijs ten tijde van de aanslag op Charlie Hebdo. De auteur brengt interessante thema’s ter sprake en slaagt erin om vooral de emoties van zijn hoofdfiguur raak te tekenen, maar helaas komen de nevenpersonages te weinig uit de verf en het einde, waarnaar herhaaldelijk wordt vooruitgeblikt, is eerder teleurstellend. Voor zijn debuutroman ‘Een verhaal uit de Zonnestad’* ontving de Nederlandse auteur-historicus (1984) de Bronzen Uil Publieksprijs 2018.

Volwassen worden in Parijs

Portret van een jongeman die rechter wil worden. Maar waarom?

"Nauwelijks was hij Den Haag Centraal uit gelopen of tram 26 kwam aanrijden. Hij pakte zijn bagage, stapte in en ging zitten, sloot toen zijn ogen en dacht aan de afgelopen weken. Ze waren voorbijgekropen, elke dag een trage, monotone aaneenschakeling van uren." Zo begint de roman 'Trocadéro' van John-Alexander Janssen (1984), zijn tweede na 'Een verhaal uit de zonnestad'.

Met zo'n begin weet je: dit wordt een klassieke roman, in de trant van W.F. Hermans, langzaam zullen we de hoofdpersoon leren kennen. En inderdaad: 'Trocadéro' is het portret van een jongeman die van Nederland in Parijs belandt, waar zijn ervaringen hem tot wasdom brengen. Behalve aan Hermans moest ik ook aan J.M. Coetzee denken met zijn 'Portret van een jongeman', dat zich in Londen afspeelt: allengs wordt de Zuidafrikaanse jongeling ontbolsterd, niet geheel tot zijn voordeel.

Ook Julian Perceval is er zo een, een onspectaculaire, ietwat saaie twintiger. Een sociale buitenstaander die…Lees verder