Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een protestantse politieman uit Dublin wordt in de winter van 1957 naar het Ierse platteland gestuurd vanwege de brute moord op een katholieke priester, maar hij wordt in zijn onderzoek van alle kanten tegengewerkt.
Titel
Sneeuw
Auteur
John Banville
Vertaler
Arie Storm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Snow
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
350 p.
ISBN
9789021422886 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geen gelukkig nieuwjaar

Rituele moord, seksueel misbruik en religieuze spanning. In weerwil van een lange Angelsaksische traditie wil de nieuwe John Banville maar geen knusse krimi worden.

Zoiets hoor je toch maar zelden: "Als ik mijn eigen werk teruglees, word ik bijna fysiek onpasselijk." Dit citaat komt uit The Irish Times, aan het woord is John Banville (75) - winnaar van de Booker Prize met de roman The Sea (2005) en al jaren genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs. Dat aanzien als 'de grootste nog levende Ierse schrijver' heeft alles te maken met zijn serieuzere werk: zeventien romans, verhalen, essays, theaterstukken, scenario's, van alle markten thuis.

Uit het artikel blijkt ook dat Banville net zoveel plezier beleeft aan een zijpad dat in de literaire wereld niet zo ernstig wordt genomen: thrillers. Die schrijft hij ook, meestal onder het pseudoniem Benjamin Black, maar voor zijn nieuwste misdaadroman Snow (Faber & Faber) houdt hij zijn eigen naam aan. Een statement? Zo van: thrillers kunnen ook literatuur zijn. Wel heeft hij gekozen voor hetzelfde tijdvak als Benjamin Black: het Ierland van de jaren 40 en 50, dat van zijn jeugd. "Ierland in de j…Lees verder

Een literair gezelschapsspel

De priester. In de bibliotheek. Met het mes.

John Banvilles nieuwe moordmysterie Sneeuw opent als een spelletje Cluedo wanneer in de winter van 1957 het lichaam van een doodgestoken en gecastreerde priester gevonden wordt in de bibliotheek van het in een verregaande staat van vergane glorie verkerende Ballyglass House. 'Het ontbreekt er nog maar aan dat Poirot straks zal komen opdagen', merkt een van de opgeroepen dienders al snel op, en met dat zelfbewuste toontje vol knipogen naar de klassieke detectives kruidt Banville de eerste misdaadroman die hij niet onder het pseudoniem Benjamin Black uitbrengt. En alsof hij wilde bewijzen dat dit spannende verhaal wél serieuze literatuur betreft, knipoogt de Ierse Nobelprijskandidaat meteen ook maar naar Shakespeare, Chaucer en Joyce. Maar laat het nu net de momenten met te veel sérieux zijn die de vermakelijke whodunit met Banvilles nieuwe inspecteur St. John Strafford een beetje ontsieren.

Dat Banville een klassieke detectiveroman wilde schrijven en tegelijkert…Lees verder

Moord in de mansion

De pastoor. In de bibliotheek. Met een dolk. Nobelprijskandidaat John Banville speelt een literair spelletje Cluedo met de lezer.

Kolonel Osborne vindt het allemaal nogal hinderlijk gedoe, zo’n lijk in de bibliotheek. Zeker, hij kon pastoor Lawless wel pruimen – fijne kerel om mee te gaan jagen – maar om nu leeg te bloeden op het Perzisch tapijt, dat getuigt van weinig manieren. Daarenboven moet hij nu al dat plebs in zijn mansion verdragen: agenten aan de deur, forensische pathologen die met hun besneeuwde schoenen het huis in en uit banjeren, nieuwsgierige buren die onder het mom van rouwbetuigingen op roddeljacht komen, en dan die inspecteur Strafford die zijn neus in allerlei familiegeheimen steekt.

Neen, het zint de kolonel niet, maar hij begrijpt ook dat een onderzoek noodzakelijk is. Dit is het Ierland van de jaren vijftig en een neergestoken priester kan de religieuze spanning danig oppoken. Ook Strafford snapt dat een doofpot dreigt. Zijn oversten zouden het lijk liefst onder het bewuste tapijt vegen en de aartsbisschop uit nu al zijn ‘bezorgdheid’ over mogelijke …Lees verder

St John Strafford, een protestantse inspecteur van politie uit Dublin, wordt in de winter van 1957 naar het Ierse platteland gestuurd vanwege de brute moord, inclusief castratie, op een katholieke priester. Tot zijn frustratie ervaart Strafford tijdens zijn onderzoek steeds meer tegenwerking van katholieke zijde, waar men probeert om de moord te verdoezelen en uit de publiciteit te houden. Dit vergroot alleen maar zijn vastberadenheid om de zaak tot de bodem uit te zoeken, temeer daar hij de indruk heeft dat iedereen zwijgt over de ware achtergrond. Met prachtig beschrijvend proza en fraaie landschaps- en karakterbeschrijvingen schetst de auteur de sociale en politieke sfeer in het Ierland van de jaren vijftig, een land dat na een bloedige onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britse overheerser en een burgeroorlog nog niet lang op eigen benen staat en waar de katholieke kerk veel macht in handen heeft. In het licht van de recente schandalen die naar buiten zijn gekomen over misbruik in d…Lees verder

Wie in het landhuis doodde de priester?

John Banville schrijft met Sneeuw een weergaloos Ierse detective die meer biedt dan een moord.

In de bibliotheek van een Iers landhuis ligt het lijk van een priester. Wie is de dader en waar is het moordwapen? Het begin van Sneeuw van John Banville lijkt een spelletje Cluedo. Grimmige details zoals de afgesneden genitaliën van het slachtoffer en de alomtegenwoordige sneeuw en kou geven het verhaal een scheut Nordic noir, en de politie-inspecteur, St John (spreek uit: 'Sinjun') Strafford heeft in de manier waarop hij van de ene naar de andere locatie drentelt zonder het onderzoek echt verder te helpen trekjes van commissaris Maigret. Het lijkt nu misschien een allegaartje, maar dat is het niet. Banville schreef een heerlijke detective met een bijzonder authentieke sfeer.

Voor de beroemde Ierse schrijver is het niet het eerste uitstapje naar de misdaadroman. Hij schreef een serie moordmysteries onder het pseudoniem Benjamin Black, bij wijze van ontspanning in het vaak moeizame schrijfproces van zijn literaire romans - waarmee hij overigens talloze prijzen in de wac…Lees verder

Over John Banville

John Banville (Wexford, 8 december 1945) is een Ierse schrijver.

The Book of Evidence, een van zijn vele werken, werd genomineerd voor de Booker Prize in 1989 en won in hetzelfde jaar de Guinness Peat Aviation Award. Met zijn roman The Sea won hij alsnog de Booker Prize in 2005.
Onder het pseudoniem Benjamin Black schrijft Banville misdaadromans.

Prijzen

Werken

  • Snow (2020) (Sneeuw, 2021)
  • Mrs Osmond (2017) (Mevrouw Osmond, 2018) - sequel voor The Portrait of a Lady van Henry James
  • The Blue Guitar (2015) (De blauwe gitaar, 2015)
  • Ancient Light (2012)
  • The Infinities (2009) (De onsterfelijken, 2010)
  • Love In The Wars (adaptation of Heinrich von Kleist's Penthesilea, 2005)
  • The Sea (2005) (De zee, 2006)
  • Prague Pict…Lees verder op Wikipedia

Suggesties