Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Verhalen over het leven in een kleine boerengemeenschap in Frankrijk.
Titel
Het varken aarde
Auteur
John Berger
Vertaler
Sjaak Commandeur
Nawoord
Cyrille Offermans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pig earth
Editie
4de [herz.] dr.
Uitgever
De Bilt: Schokland, 2016 | Andere uitgaven
219 p.
ISBN
9789082454604 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Liefde op het land

Klassiek. John Berger wordt morgen 90. De Brit die sinds de jaren 70 aan de voet van de Franse Alpen woont, legt in zijn trilogie De vrucht van hun arbeid de link tussen het harde boerenleven en de liefde. Een herontdekking.

Ter gelegenheid van zijn verjaardag geeft uitgeverij Schokland John Bergers trilogie De vrucht van hun arbeid opnieuw uit: Het varken aarde (1979), Ver weg in Europa (1987) en Sering en vlag (1991), vertaald door Sjaak Commandeur en voorzien van knappe nawoorden van Cyrille Offermans. Voor mij waren deze boeken de eerste kennismaking met zijn werk. Ze smaken naar meer.

John Berger ziet zichzelf in de eerste plaats als een verhalenverteller, en begon zijn carrière als schilder en dichter. Hij schreef romans, waaronder het met de Bookerprijs bekroonde G. (1972), en essays en verwierf in het begin van de jaren 70 grote bekendheid met Ways of seeing, zijn kunstprogamma op de BBC.

De vrucht van hun arbeid is de neerslag van zijn jaren in een Frans bergdorpje met uitzicht op de Mont Blanc. In Het varken aarde zijn naast verhalen ook gedichten en twee essays opgenomen, waarin Berger de penibele sociaal-economische situatie van de…Lees verder

Verzorgde heruitgave van het eerste deel van de trilogie ‘De vrucht van hun arbeid’ van de Engelse romancier, scenarist, essayist en kunstcriticus John Berger (Londen, 1926). Hierin geeft hij een stem aan de kleine boeren aan de voet van de Franse Alpen, waar hij zelf ook enige tijd leefde. Het bevat acht verhalen, afgewisseld met gedichten, plus twee beschouwingen (onder meer over het verschil tussen de overlevingscultuur van de boeren en de vooruitgangscultuur van de post-kapitalistische samenleving). Waar deze laatste qua aard noodzakelijk quasi-antropologisch afstandelijk zijn, trekt hij de lezer via de verhalen de harde, fascinerende, maar uitstervende wereld van de Franse keuterboeren binnen, waarin, zoals Cyrille Offermans in zijn nawoord opmerkt, uit het collectieve geheugen een soort groepsportret ontstaat ‘waarbij elke dorpeling zowel portrettist als geportretteerde is’. Het indrukwekkendst is het magisch-realistische drieluik ‘De drie levens van Lucie Chabrol’ over de klein…Lees verder

Over John Berger

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

John Peter Berger (Londen, 5 november 1926 – Parijs, 2 januari 2017) was een Engelse schilder, kunstcriticus en schrijver. Door zijn televisieserie Ways of seeing was hij medebepalend voor de manier waarop een hele generatie naar kunst keek. Ook zijn boeken inspireerden tot een andere blik op de wereld. Terugkerend thema in zijn werk is het gevoel van ontheemd zijn. De ouderdom stemde hem niet milder; zijn denkbeelden, als rechtgeaard marxist, werden steeds radicaler.

Leven en werk

John Berger groeide op in Londen. Zijn vader, Joseph, was de zoon van immigranten uit Triëst, en hij vocht vier jaar lang als infanterie-officier aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg daarvoor de Orde van het Britse Rijk. Hoewel hij zich tegenover zijn zoon vriendelijk en joviaal betoonde, voelde John de psychische pijn die hij aan de oorlog had overgehouden.

Zijn moeder …Lees verder op Wikipedia