Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Sering en Vlag : bakerpraat over een stad

John Berger (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler), Cyrille Offermans (nawoord)
Een aantal mensen van boerenafkomst probeert in de grote stad te overleven.
Titel
Sering en Vlag : bakerpraat over een stad
Auteur
John Berger
Vertaler
Sjaak Commandeur
Nawoord
Cyrille Offermans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lilac and flag
Uitgever
De Bilt: Schokland, 2016 | Andere uitgaves
181 p.
ISBN
9789082454628 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 34 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit laatste deel van zijn trilogie ‘De vrucht van hun arbeid’ volgt de auteur (1926-2017) twee hoofdpersonen, Soekoes en Zjoezja, kinderen van boeren die ooit naar de (niet nader gespecificeerde) grote stad zijn getrokken maar daar nauwelijks een beter leven konden opbouwen. De twee minnaars proberen aan de zelfkant van de samenleving een bestaan te veroveren, hij als kleine oplichter en zij in een peepshow, en ondertussen worden ze gevolgd door de derde hoofdpersoon, een politiecommissaris die droomt van zijn nabije pensioen. Dit realistische verhaal wordt verteld door een oude vrouw die haar verleden in fantasieën en dromen wikkelt, waardoor de toch al enigszins poëtische roman eindigt in surrealistische en droomachtige scènes. Mede vanwege het feit dat de lezer de voorgaande delen van de trilogie wellicht niet gelezen heeft, is dit zo een vrij moeilijke roman, waarin het thema (de ondergang van de agrarische klasse door de opkomende urbanisering van de twintigste eeuw) echter to…Lees verder

Over John Berger

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

John Peter Berger (Londen, 5 november 1926 – Parijs, 2 januari 2017) was een Engelse schilder, kunstcriticus en schrijver. Door zijn televisieserie Ways of seeing was hij medebepalend voor de manier waarop een hele generatie naar kunst keek. Ook zijn boeken inspireerden tot een andere blik op de wereld. Terugkerend thema in zijn werk is het gevoel van ontheemd zijn. De ouderdom stemde hem niet milder; zijn denkbeelden, als rechtgeaard marxist, werden steeds radicaler.

Leven en werk

John Berger groeide op in Londen. Zijn vader, Joseph, was de zoon van immigranten uit Triëst, en hij vocht vier jaar lang, als infanterie-officier, aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg daarvoor de Order van het Britse Rijk. Hoewel hij zich vriendelijk en joviaal tegenover zijn zoon betoonde, voelde John de psychische pijn die hij aan de oorlog had overgehouden.

Zijn moeder kwam uit Birmingham en stree…Lees verder op Wikipedia

Suggesties