Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ten huwelijk : roman

John Berger (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler)
Een Franse vrouw wil niet met haar geliefde trouwen nadat ze heeft ontdekt dat ze door een vroegere minnaar is besmet met het aids-virus.
Onderwerp
Aids, Dood en liefde
Titel
Ten huwelijk : roman
Auteur
John Berger
Vertaler
Sjaak Commandeur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
To the wedding
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2013 | Andere uitgaves
186 p.
ISBN
9789059364356 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tsobanos is een blinde verkoper van tama's (metalen ex-voto's) op de Plaka in Athene. Zo komt hij in contact met een Frans-Italiaanse spoorwegbeambte, die met zijn ongeneeslijke zieke dochter Ninon op vakantie is. Tsobanos hoort van haar voorgenomen huwelijk met Gino dat uiteindelijk niet is doorgegaan, en reconstrueert en fantaseert daarvan de toedracht. Zo lezen we het verhaal van de besmetting met Aids bij een spontane vrijpartij op het strand. En van de vader die met zijn motor de Alpen oversteekt naar Italië, naar de bruiloft van zijn dochter. En van de Tsjechische moeder, die in de Praagse lente naar haar geboorteland terugkeerde en nooit weerkwam. Ook zij reist, via Wenen, naar het huwelijksfeest van Gino en Ninon. De verschillende motieven van deze elegische symfonie komen samen in een huiveringwekkende apotheose: de gefantaseerde bruiloft, tegen beter weten in een uitbundig feest. Een superieure literaire uiting van verdriet en rouw, waarin Berger (1926) op persoonlijke (maar…Lees verder

Over John Berger

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

John Peter Berger (Londen, 5 november 1926 – Parijs, 2 januari 2017) was een Engelse schilder, kunstcriticus en schrijver. Door zijn televisieserie Ways of seeing was hij medebepalend voor de manier waarop een hele generatie naar kunst keek. Ook zijn boeken inspireerden tot een andere blik op de wereld. Terugkerend thema in zijn werk is het gevoel van ontheemd zijn. De ouderdom stemde hem niet milder; zijn denkbeelden, als rechtgeaard marxist, werden steeds radicaler.

Leven en werk

John Berger groeide op in Londen. Zijn vader, Joseph, was de zoon van immigranten uit Triëst, en hij vocht vier jaar lang, als infanterie-officier, aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg daarvoor de Orde van het Britse Rijk. Hoewel hij zich vriendelijk en joviaal tegenover zijn zoon betoonde, voelde John de psychische pijn die hij aan de oorlog had overgehouden.

Zijn moeder kwam uit Birmingham en streed…Lees verder op Wikipedia

Suggesties