Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Verhalen over de liefdes van eenzame dorpsbewoners in een uithoek van de Franse Alpen.
Titel
Ver weg in Europa
Auteur
John Berger
Vertaler
Sjaak Commandeur
Nawoord
Cyrille Offermans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Once in Europa
Uitgever
De Bilt: Schokland, 2016 | Andere uitgaves
171 p.
ISBN
9789082454611 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Medelijden krijg je voor de hoofdpersonages van de verhalen uit deze bundel. Stuk voor stuk raken de hoofdpersonen teleurgesteld in de liefde en ervaren ze eenzaamheid. Of het nou gaat om de ongetrouwde boerenzoon die zijn moeder verliest of om de oude man Marius die steeds vaker verwilderd tegen een berg staat te schreeuwen. Alle verhalen spelen zich af in kleine boerendorpen waar het steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden, met vertrek tot gevolg. De schrijver (1926-2017) maakte zelf een tegengestelde beweging. Hij verruilde de grote stad voor het leven in een boerendorp. De loyaliteit die hij van huis uit meekreeg ten aanzien van het raadselachtige komt tot uiting in zijn schrijfstijl. De verhalen worden gekenmerkt door abrupte overgangen in tijd, ruimte en perspectief. De vijf liefdesverhalen worden omlijst door twee gedichten. Met een nawoord van Cyrille Offermans. De bundel is het tweede deel van de trilogie* ‘De vrucht van hun arbeid’, waarin ook het modernis…Lees verder

Over John Berger

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

John Peter Berger (Londen, 5 november 1926 – Parijs, 2 januari 2017) was een Engelse schilder, kunstcriticus en schrijver. Door zijn televisieserie Ways of seeing was hij medebepalend voor de manier waarop een hele generatie naar kunst keek. Ook zijn boeken inspireerden tot een andere blik op de wereld. Terugkerend thema in zijn werk is het gevoel van ontheemd zijn. De ouderdom stemde hem niet milder; zijn denkbeelden, als rechtgeaard marxist, werden steeds radicaler.

Leven en werk

John Berger groeide op in Londen. Zijn vader, Joseph, was de zoon van immigranten uit Triëst, en hij vocht vier jaar lang, als infanterie-officier, aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg daarvoor de Orde van het Britse Rijk. Hoewel hij zich vriendelijk en joviaal tegenover zijn zoon betoonde, voelde John de psychische pijn die hij aan de oorlog had overgehouden.

Zijn moeder kwam uit Birmingham en streed…Lees verder op Wikipedia

Suggesties