Boek
Nederlands

Wat moslims geloven

John Bowker (auteur)

Wat moslims geloven

Onderwerp
Islam
Titel
Wat moslims geloven
Auteur
John Bowker
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
What muslims believe
Uitgever
Rijswijk: Elmar, 2002
174 p.
ISBN
90-389-1247-1
Plaatsingssuggestie
217 (SISO) Islam ; Islam (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dat sinds 11 september 2001 over de islam op velerlei wijzen gepubliceerd en gedebatteerd wordt, is bekend. Hoewel er reeds jaren via diverse kanalen informatie beschikbaar is, blijkt steeds opnieuw hoe weinig diepgaande informatie het brede publiek over deze wereldgodsdienst tot zich liet doordringen. Voor velen gelden slechts enkele clichés: Mohammed, Allah, de vijf zuilen, of, in een negatievere zin: heilige oorlog, minderwaardige positie van de vrouw, fundamentalisme, sharia.

John Bowker is o.m. redacteur van de Oxford dictionary of world religions en verbonden aan de BBC World Service. Voor televisie maakte hij in 1995 een serie over de islam. Aanleiding was de hetze die ontstaan was na de publicatie van De duivelsverzen van Salman Rushdie, en vooral na de fatwa die de schrijver ten deel was geworden vanwege religieuze leiders. De vraag rees of 'de' islam wel vrije meningsuiting toeliet. De discussie ging verder: zijn moslims mensen die de vrouw aan de man on…Lees verder
In deze tijd, nu zoveel over moslims en islam gesproken wordt, is het goed moslims zelf aan het woord te laten. Zij geven desgevraagd hun mening over vrijwel alle denkbare onderwerpen. Over de uitleg van de Koran, homoseksualiteit, heilige oorlog, de verhouding tot andere godsdiensten, afval van de islam, onderwijs en vrijheid van meningsuiting. Of dit informatieve boek in alle opzichten de vooroordelen en angst zal wegnemen, blijft misschien de vraag, maar het helpt die in ieder geval te bestrijden.