Boek
Engels

Crippen : a novel of murder

John Boyne (auteur)

Crippen : a novel of murder

Dr. H. Crippen vlucht na de moord op zijn vrouw in 1910 per oceaanstomer uit Londen, terwijl Scotland Yard naarstig naar hem op zoek is. Gebaseerd op historische feiten.
Titel
Crippen : a novel of murder
Auteur
John Boyne
Taal
Engels
Uitgever
London: Black Swan, 2011 | Andere uitgaves
505 p.
ISBN
9780552777438 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur beschrijft het leven van Dr. Hawley Harvey Crippen en de omstandigheden die leidden tot de moord op zijn vrouw in 1910 en zijn vlucht uit Londen naar Canada op het schip SS Montrose. Het verhaal springt heen en weer tussen de levensgeschiedenis van Crippen, het verblijf op de oceaanstomer en de groeiende activiteit van Scotland Yard rond Crippen. De drie verhaallijnen komen samen in het ontknopingshoofdstuk. Het perspectief wisselt voortdurend. Van vrijwel alle betrokkenen, die soms nogal karikaturaal en niet altijd geloofwaardig worden neergezet, komen we te weten wie ze in hun hart zijn. De auteur gebruikt de historische feiten, maar voegt personages en feiten toe. Zo geeft hij de minnares van Crippen een rol die niet door verslagen van de rechtszaak bevestigd wordt. De auteur heeft niet gepoogd een spannend boek te schrijven, maar een psychologische uitwerking van een bekende moordzaak. Het boek leest vlot en blijft boeien. Over de moord zijn diverse boeken verschenen, …Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia