Luisterboek
Nederlands

De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne (auteur), Jeroen Spitzenberger (verteller)
+1
De jongen in de gestreepte pyjama
×
De jongen in de gestreepte pyjama De jongen in de gestreepte pyjama
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In 1943 verhuist Bruno, een Duitse jongen, met zijn vader naar een vreemde plek waar joodse mensen in gestreepte pyjama's achter een hek leven. Bruno sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont
Titel
De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur
John Boyne
Verteller
Jeroen Spitzenberger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The boy in the striped pyjamas
Parallelle titel
Jeroen Spitzenberger leest De jongen in de gestreepte pyjama : roman
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, [2008] | Andere uitgaven
5 cd's
Speelduur
ca. 375 min.
ISBN
9789052860060

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door acteur Jeroen Spitzenberger. De Duitse Bruno verhuist met zijn familie in 1943 naar 'Oudwis', een vreemde plaats waar niet ver van hun huis mensen in gestreepte pyjama’s achter een hek wonen. Bruno snapt er niets van. Hij gaat op onderzoek uit en sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont. In dit luisterboek voor jongeren/volwassenen worden de Jodenvervolging en de vernietigingskampen vanuit een verrassend standpunt bekeken: dat van een kind dat weliswaar een militair als vader heeft, maar van de gruwelen van het concentratiekamp niets begrijpt. Door Bruno's onschuldige vragen en het geweld en de verschrikking die de auteur met minimale woorden suggereert, wordt het verhaal nog indringender dan als dit alles onomwonden beschreven zou zijn. Wel gaat Bruno's naïviteit soms wel heel ver: is het geloofwaardig dat een zoon van een Duitse commandant nauwelijks weet wie de Führer is? Bruno's onwetendh…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist.

Biografie

Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse v…Lees verder op Wikipedia