Boek
Engels

Mutiny on the Bounty

John Boyne (auteur)

Mutiny on the Bounty

Een 14-jarige weesjongen kan na arrestatie in 1787 kiezen tussen de gevangenis of een baan als kajuitjongen op de Bounty.
Titel
Mutiny on the Bounty
Auteur
John Boyne
Taal
Engels
Uitgever
London: Black Swan, 2009 | Andere uitgaves
540 p.
ISBN
9780552773928

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wees John Jacob Turnstile (14) kan na arrestatie in 1787 kiezen tussen de gevangenis of een baan als kajuitjongen op de Bounty. Hij kiest het laatste en geeft een verslag in vijf bedrijven, als in het oude drama: aanbod, reis, eiland, open boot en terugkeer. Hij weet het typetje 'streetwise kid' goed te treffen. Ook Bligh en Christian krijgen wat meer gestalte dan bij de oorspronkelijke auteurs. Vooral Bligh wordt meer mens door de relatie met J.J. wiens held hij wordt en daarmee die van de lezer. J.J. heeft een komische manier van spreken: extra deftig. (Boyne schijnt fan van Lewis Carroll te zijn want een regel uit 'The walrus & the carpenter': 'and answer came there none' gebruikt hij wel vijfmaal. Dit alleen om zijn stijl aan te geven). Het verhaal is vlot verteld; wel met mooie woorden en voorkeur voor drama (vgl. de strakke zakelijke stijl van Blighs eigen relaas) maar vooral helder en begrijpbaar, dus geen probleem voor landrotten. Wie ooit het verhaal eerder gelezen of een …Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia