Boek
Nederlands

Bullet Park

John Cheever (auteur), Guido Golüke (vertaler)
In een Amerikaans forensendorp komt een man te wonen die uiterlijk wel in het kleinburgerlijke milieu schijnt te passen, maar die door zijn waanideee͏̈n een gevaar voor zijn omgeving wordt
Titel
Bullet Park
Auteur
John Cheever
Vertaler
Guido Golüke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bullet Park
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2013 | Andere uitgaves
228 p.
ISBN
9789461642066 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 38 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bullet Park is de naam van een typisch Amerikaanse slaapstad waar zich het eerste deel van de roman afspeelt. Elliot Nailles, zijn vrouw Nellie en hun zoon Tony leiden er hun leven als schijnbaar gelukkig gezin in een mooi huis met elk weekend een party. Het tweede deel beschrijft de levensloop van Paul Hammer die een alles behalve 'gesettled' leven leidt en daar geestelijk aan ten onder gaat. In deel drie brengt het lot Hammer en Nailles samen. Hammer ziet in Tony het offer dat gebracht moet worden om zijn zielenrust te hervinden. Boeiend beeld van het naoorlogse Amerika. Vergelijkbaar met het beste werk van Updike. Kleine druk.

Bullet Park

John Cheever is vooral bekend als verhalenschrijver, maar het nu opnieuw vertaalde Bullet Park is een van zijn weinige romans. Cheever neemt je mee, heel nadrukkelijk, alsof hij voor jou het doek ophaalt en zijn zelf gemaakte film toont. Plaats is natuurlijk de suburb, tijd is de jaren zestig, thema is de onderhuidse onrust en vervreemding. Er is een zoon die zijn bed niet meer wil uitkomen, een buurman met snode plannen. Cheever verandert halverwege bruusk van perspectief en in het bijtend realisme komt plots iets raadselachtigs binnengeslopen.

 Een klassieker, een must read die ook vele hedendaagse romans in de schaduw stelt.

Over John Cheever

John Cheever (Quincy, 27 mei 1912 - Ossining, 18 juni 1982) was een Amerikaans auteur. Net als John Updike en Richard Yates wist Cheever de achterkant van de Amerikaanse droom te tonen in korte verhalen, die vanaf de jaren 50 in tijdschriften als The New Yorker verschenen.

Het grootste deel van zijn verzamelde verhalen zijn gebundeld in The stories of John Cheever, waarvan een selectie in het Nederlands is verschenen als De Verhalen (2008). Deze vertaling van Else Hoog kwam eerder al uit in 1987.

Een vertaling van zijn dagboeken, The Journals of John Cheever is in Nederland uitgekomen onder de titel Verscheurde Stilte (1993), in een vertaling van Frank van Dixhoorn.

In 1979 ontving Cheever de Pulitzer Prize.

Bibliografie

  • The Way Some People Live (1943)
  • The Enormous Radio and Other Stories (1953)
  • Stories (met Jean Stafford, Daniel Fuchs, and William …Lees verder op Wikipedia